Türkiye’nin İlk Uzay Yolculuğu
Türkiye’nin İlk Uzay Yolculuğu başladı. Türk Astronot ve Bilim Misyonu Projesi kapsamında ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı’nın içinde bulunduğu Falcon 9 roketi Florida’daki Kennedy Uzay Merkezinden başarıyla fırlatıldı. Tüm Türkiye’nin izlediği fırlatma anı meydanlarda coşkuyla kutlandı, sosyal medyada son bir haftada en çok konuşulan konu buydu. “Gurur Duy Türkiye” hashtagi gece boyu tt oldu.
“İstikbal Göklerdedir”
Falcon 9 roketinin başarılı şekilde fırlatılmasının ardından Dragon kapsülü, 4 mürettebatıyla artık uzayda.
Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ve takım arkadaşları için artık ikinci aşama başladı. Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek.
Alper Gezeravcı uzaydan ilk mesajını fırlatmadan kısa bir süre sonra verdi, “Yüce Atamızın dahiyane sözüyle bu anı başlatmak istiyorum ‘İstikbal Göklerdedir’ dedi.
Uzay yolculuğu yaklaşık 1,5 gün sürecek. Her şey yolunda giderse, Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenecek. Ekip, uzay istasyonunda bulunan 7 astronot tarafından karşılanacak.
Fırlatmanın başladığı andan itibaren bilimsel çalışmalar da başlamış oldu. 14 gün geçirecek astronotlar, uzay uçuşunun insan sağlığı ve hastalıkları üzerindeki etkilerinden, yeni nesil alaşımlara kadar çok sayıda deney yapacak.
Gezeravcı da süreç boyunca uzayda 13 bilimsel deneye imza atacak. Çalışmalar TÜBİTAK UZAY, Axiom Space ve NASA ile koordineli şekilde yürütülecek.
Alper Gezeravcı, zaman zaman uzay üssünden dünyaya seslenecek, uzaydaki deneyimlerini aktaracak.
Görevin tamamlanmasının ardından astronotlar Dragon kapsülü ile istasyondan ayrılacak. Kapsül, atmosfere girdikten sonra paraşütlerini açarak Orlando açıklarında okyanusa inecek.
Ax-3 misyonunda ayrıca ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor.
İlk Türk Astronot Uluslararası Uzay İstasyonu’na Ulaştı
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı taşıyan kapsülün Uluslararası Uzay İstasyonu‘na yolculuğu yaklaşık bir buçuk gün süren yolculuğun ardından tamamlandı. Gezeravcı ile birlikte 3 astronotun daha bulunduğu Dragon kapsülü uzay istasyonu ile saatler 13.45’i gösterdiğinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) kenetlendi. Uzay aracının kenetlenmesinden sonraki tüm işlemlerin tamamlanmasıyla Axiom-3 (Ax-3) ekibi istasyona girdi. Kenetlenme sonrasında astronotların istasyona geçiş işlemleri de sorunsuz tamamlandı.
Kapsül kapağının açılmasının ardından önce Türk Astronot Alper Gezeravcı istasyona giriş yaptı. İstasyondaki diğer astronotlar da onlara hoş geldiniz diyerek sarıldı. Karşılama sırasında AX-3 ekibine dehidrasyonu gidermeleri amacıyla hemen su getirildi. Hazırladıkların ardından ISS’deki astronotlar ile Ax-3 ekibinin birlikte ilk fotoğrafı çekildi. Fotoğraf çekiminin hemen ardından önce İstasyondaki astronotların ekip lideri karşılama konuşmasını gerçekleştirdi. Sonrasında da Ax-3 ekibi teker teker söz aldı.
Gezeravcı, karşılama töreninde yine “İstikbal göklerdedir” dedi
Alper Gezeravcı karşılama töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Çok teşekkür ederim. Öncelikle yedi kişilik keşif ekibine gösterdiğiniz nazik misafirperverlik için teşekkür etmek istiyorum. Aslında bizi kapıda bekliyorlardı. Bu bizim için çok güzel ve nazik bir karşılamaydı. Son 8 aylık eğitim döneminde buraya gelebilmemiz için gösterdikleri büyük çaba için herkese ve UUİ’ye güvenli bir şekilde seyahat edebilmemiz için katkı sağlayan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye olarak tarihimizde bir ilke adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ve buradaki bilim ve araştırma çalışmalarına katkıda bulunmak için sabırsızlanıyoruz.”
Uzay istasyonundan Türkçe de seslenen Gezeravcı, “Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir.” dedi.
İstasyonda Rus, ABD’li, Japon ve Danimarkalı 7 astronot bulunuyordu. Gezeravcı ve ekibiyle bu sayı 11’e çıkmış oldu.
Alper Gezeravcı Kimdir?
İlk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, 1979’da Mersin’in Silifke ilçesinde doğdu. Babasının mesleği nedeniyle büyürken Türkiye’nin farklı illerinde yaşadı.
Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamladı. Ayrıca Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı. Türk Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı, aralarında F-16’nın da bulunduğu birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahip. Ayrıca Türk Hava Yolları’nda yedi yıl kaptan pilotluk yaptı.
Gezeravcı, son olarak Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak Adana’daki 10’uncu Üs Komuta Birimi’ne atandı. Filonun standardizasyonu ve değerlendirilmesi, tüm eğitim dokümanlarının Hava Kuvvetleri standartlarına göre düzenlenmesi, tüm F-16 ve KC-135R pilotlarının kontrol uçuşları öncesinde sınavlarının yapılması ve filo dokümantasyon standartlarının denetlenmesinden sorumluydu.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı deney çalışmalarına başladı.
Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki çalışmalarına devam eden Gezeravcı, “kapalı sistemler için yaşam destek ünitesi geliştirilmesi” ve “gen düzenleme verimliliğinin araştırılması” deneylerini gerçekleştirecek.
Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonu kapsamında, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki ilk Türk astronot Alper Gezeravcı deneylerine hız kesmeden devam ediyor.
Türkiye, astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğunu heyecanla takip ediyor.
Gezeravcı, uzay görevi için mikroalg yaşam destek üniteleri alanında Boğaziçi Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu’nun sorumluluğundaki “UzMAn” deneyini yapacak.
Bu deneyle, dünyada zorlu koşullara adapte olan mikroalg türlerinin yerçekimsiz koşullar altında büyüme ve dayanıklılık testlerinin gerçekleştirilmesi, metabolik değişikliklerinin incelenmesi, karbondioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesi için kapalı sistemlere yaşam destek ünitesi geliştirilmesi hedefleniyor.
Gen araştırması deneyi de yapılacak
Gezeravcı’nın ikinci yapacağı deney ise Yıldız Teknik Üniversitesinden Tuğçe Celayir’in proje yöneticisi olduğu mikro yerçekimi altında bitkilerde CRISPR-GEM, gen düzenleme verimliliğinin araştırılması olacak.
Söz konusu deneyle, biyorejeneratif yaşam destek sistemlerinin iskeleti olan bitkilerin, uzay görevi sırasında meydana gelen, biyolojik olan ve olmayan stresler karşısındaki savunma mekanizmalarının anlaşılması ve geliştirilmesine yönelik moleküler biyolojinin modern gen düzenleme tekniklerinden CRISPR’nin mikro yerçekimi ortamda bitkiler üzerindeki etkinliğinin araştırılması amaçlanıyor.
Türkiye’nin bir ilk’e imza attığı Türkiye’nin İlk Uzay Yolculuğu bakalım ilerleyen günlerde bizleri neler bekliyor olacak…
Gupse Nur KARATEN
İlginizi Çekebilir: