Türkiye’nin En Büyük Kariyer Fuarı: MARMARAKAF
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda ilki 2019 yılında, üniversiteler, kamu-özel sektör kurumları ve meslek odalarının iş birliği ile düzenlenen ve öğrencilerin iş hayatını tanımaları ve istihdam edilebilirliklerinin artırılması amacıyla düzenlenen kariyer etkinlikleri devam ediyor. Bu kapsamda Marmara Kariyer Fuarı (Marmarakaf) 26-27 Şubat tarihlerinde Kocaeli Kongre Merkezi ve Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsünde gerçekleştiriliyor.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından koordine edilen “Yetenek Her Yerde” temasıyla 2019’da başlayan bölgesel kariyer fuarları, Türkiye’nin önde gelen kurum ve kuruluşlarıyla genç üniversite öğrencilerini ve mezunlarını bir araya getiriyor. Öğrencilere staj / iş fırsatlarına yönlendirmeyi amaçlayan Marmara Kariyer Fuarı (Marmarakaf) Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde kapılarını açtı.
Kocaeli Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte 15 üniversite paydaşlar arasında yer alıyor. Bunlardan bazıları: Sakarya Üniversitesi,Bursa Teknik Üniversitesi,Uludağ Üniversitesi,Gebze Teknik Üniversitesi…
2 gün boyunca süren etkinlikte gençler mülakat simülasyonları, atölye ve workshoplar ile eğitsel, sanatsal ve kültürel faaliyetlere katılıyor. Alanında uzman kişiler ile söyleşilere katılıp, alanında lider firmaların temsilcileri ile buluşup staj ve iş imkanları bulabiliyor.
MARMARA KARİYER FUARI’NIN ÖZEL KONUĞU: İLBER ORTAYLI
Marmara Kariyer Fuarı’nda (MARMARAKAF) söyleşi takvimi kapsamında tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay moderatörlüğünde Akçakoca Orditoryumu Salonu’nda yaklaşık 2000 kişinin katılımıyla ‘İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?’ başlıklı söyleşi gerçekleştirdi.
“ Türkiye’de çocuklar ve gençler 20 yaşına yaklaşıyor daha hala ne okumak istediğini ne olmak istediğini bilmiyor. Bunun birinci nedeni umumi kültür noksanlığıdır. Yani şu kitabı, bu kitabı, edebiyatı, tarihi, biyolojiyi ve coğrafyayı öğrenmediğimiz için, ilgi duyacağınız dallarla alakanız olmuyor. Bu bir meslek seçimi değildir. Bu bir öğretim meselesidir. Seveceksin yani diyeceksin ki, ‘Ben tarih, iktisat ve hukuk seviyorum.’ Onu yap mesleğinde seçim arkadan gelebilir. Devlet memuru mu olacaksın hariciyeci mi olacaksın gazeteci mi olacaksın o gelir insanın hayatında. Ne okuyacağını ve neyle ilgileneceğini bileceksin. Bunu bilmiyorsunuz. Ve bunu size gösterecek organlar yok”
‘EĞİTİMDE BİR HİYERARŞİ LAZIM’
Türkiye’de eğitim sistemi tarihine değinen Ortaylı, “Bunu söylemek çok zor ama örneğimiz var. Neler yapmışız biz düşünebiliyor musunuz? 1920’lerin, 30’ların yetiştirdiği insanlarla birinci harbin kayıplarını karşıladık. Biz cihan harbinde çok yetişkin çocuk kaybettik; 10 sene sürdü. Niye şimdi bu kadar insan malzemesiyle bunu yapmayalım? ‘Uçak sanayi kuruldu’ deniliyor, güzel, bunları kim karşılayacak? ‘Efendim çok dahi mühendislerimiz var’ eyvallah ama orada senin dahi mühendis yardımcısına, teknisyene ve çırağa da ihtiyacın var. O da bu okullarla olacak. Ara eleman sıkıntısı var Türkiye’de yani herkes reis olabiliyor. Herkesin reis olabileceği bir Türkiye, Kızılderili yok. Kızılderilileri nasıl yetiştireceğiz? Üzerinde durduğunuz staj programı çok iyi bir şey ama bir de gerisi var, onu da düşünmek lazım. Eğitim. Bu kadar açık. Eğitimde bir hiyerarşi lazım. Herkesi mühendis yapamayız, herkes hekim olmaz. Herkes savcı olmak zorunda değil ama herkesin zabıt katibini, hapishane müdürünü, gardiyan şefini bile yetiştirmek zorundayız. Çünkü onlar da meslek” dedi.
ANGUT KUŞU ÖRNEĞİ
Özellikle gençlerin akranlarıyla gün içinde birlikte gereğinden fazla vakit geçirdiklerini vurgulayan Ortaylı, bunun gençlik için en tehlikeli unsur olduğunu belirtti. Angut kuşlarının tüm gün birbirine hiçbir şey yapmadan bakması örneğini gençler üzerinden anlattı.24 saat içinde okuma, spor, yaşlılarla muhabbet ve akranınla en fazla 1 saat görüştüğünde o senin için en iyisidir.
Konuşmasını şu cümleler ile noktaladı: Eğitim görürken çalışmaktan asla vazgeçmeyin, okuyun, akranınızla gereğinden fazla zaman geçirmeyin.
13.00’da başlayan söyleşi 14.00’da çiçek takdimi ile sonlanırken 2.oturumda Savunma Sanayii’nde Yetenek Yönetimi başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. Bu söyleşiye Aselsan İnsan Kaynakları Uzmanı Başak Çevik,STM İşe Alım Grup Lideri Osman Korkmaz,Tusaş Kıdemli İnsan Kaynakları Uzmanı Sümeyye Özcan,Havelsan İnsan Kaynakları Çalışan Deneyim Uzmanı Büşra Karataş ve Roketsan İşe Alım Lideri Elif Girgin katıldı.
Türkiye’nin önde gelen 5 büyük savunma sanayii firmalarının tanıtımları, iş/staj fırsatları hakkında bilgilendirmenin ardından oturum Teşekkür Belgesi takdimi ile sona erdi.