FİGTalk “Uzay Serüvenleri Zirvesi” Etkinliğini Tamamladık
Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğimize TÜBİTAK Uzay Proje Yöneticisi Seda Aydın ve ASELSAN Uydu ve Uzay Teknolojileri Baş Mühendisi Şahabeddin Kutlu konuşmacı olarak katıldılar.
TÜBİTAK Uzay Proje Yöneticisi olan Seda Aydın konuşmasına yeni fikirlerin ve gençlerin hep yanında olduğunu söyleyerek başladı.
Konuşmasına yakın uzay, uydular ve kısaca yörünge türlerinden bahsederek devam etti. Yerli uydularımız hakkında bilgi vermeyi de ihmal etmedi.
Türksat 6A, Rasat vb. uydular hakkında bilgiler verdi.
TÜBİTAK Uzay‘ın kabiliyetlerinden bahsetti. Uzay durum farkındalığı, ilk çöp, ilk yapay uydu gibi konulara değindi. Ülkeler ve çöp oranlarından bahsetti. Konuşmasına uzay çöpü türlerini anlatarak devam etti. Bizlere “Kessler Sendromu” hakkında bilgiler verdi. Yörüngelere göre risk analizi sonuçlarını açıkladı. Uzay çöpünün herkesi etkileyen bir durum olduğunu vurgulayarak gerekenin yapılmadığını söyledi.
İlk büyük çarpışma sonuçları, çarpışma riskleri, uzay çöplerinin etkileri, uzay çöplerini azaltma yöntemleri, uzay gözlemi, yerden uydu ve uzay çöpü gözlem sistemleri, gökyüzü parlaklığı ve ışık kirliliği, uzay gözlemi maliyetleri, uydu popülasyonu konuları hakkında bilgilerini aktardı.
APSCO – APSSO projesi hakkında bilgiler verdikten sonra, yeni uzay yaklaşımı seçenekleri, Ufuk Avrupa Projesi‘ni anlatarak konuşmasını sonlandırdı.
ASELSAN Uydu ve Uzay Teknolojileri Baş Mühendisi Şahabeddin kutlu ise konuşmasına meslek hayatından bahsederek ve çalıştığı firma hakkında bilgiler vererek başladı.
Yeni uzay kavramından, Uzay 4.0‘dan bilgiler verdikten sonra Türkiye’nin bu alanlardaki durumundan bahsetti.
Uzaya erişimin kolaylaşması, uydu üretim maliyetlerinin azalması, uzay altyapı arayışının artışı konularına değindi.
Küçük uydular, internet evreleri, nesnelerin interneti ve yakın gelecek hakkında düşüncelerini paylaştıktan sonra uzay tabanlı LOT sistemleri, uzay görevi mimarisi, uyduya erişim sistemleri, terminal erişimi, küçük uyduların uygulama alanları hakkında bilgiler verdi.
Daha sonra konuşmasına yeni uzayın son 10 yıldaki hızlı değişimlerinden dolayı gelişimini vurguladı.
Uydu fırlatma maliyetleri, son 10 yılda yaklaşık 30 katı bulan hızlı uydu artışından bahsetti. Küp uydular konusuna ve SpaceX ile artış gösteren firma sayısına, firmaların durumuna ve geleceğine değindikten sonra Starlink’in dezavantajları ve avantajları hakkında çok yararlı bilgiler vererek bizleri bilinçlendirdi.
Son olarak Türkiye ve yeni uzay hakkında konuşarak konuşmasını bitirdi.
Hazırlamış olduğumuz bu etkinlik başkanlarımızın konuşmacılarımıza plaket taktimi, sonrasında da fuaye alanında yapılan soru cevap ile sonlanmıştır.