Olumsuz Duygularla Baş Etme Yolları
Koronavirüsün hayatımızın hemen hemen her alanında psikolojik, sosyal, ekonomik etkisi yadsınamaz. Araştırmalara göre karantinada olan kişilerde stres, kaygı, öfke, umutsuzluk ve kontrol kaybı gibi çeşitli olumsuz duyguların ortaya çıktığı görülmüştür. Uzun bir pandemi dönemi ve kapanma ile karşı karşıyayız. Bu süreçte fiziksel sağlığımızı korumak kadar ruh sağlığımızı korumak da önemli. Biliyoruz, artık evde durmaktan çok sıkıldık. Bir yılı geride bırakırken virüs hala bitmediği için içimizdeki hüzün, öfke ve eski günlere duyulan özlem giderek artıyor. Güzel günler yakındır umarım, diyerek size olumsuz duygularla baş etme yolları ve yaşadığımız stresle baş etmenin birkaç yolunu anlatmak istiyorum. İşte karşınızda stratejilerimiz!
Sosyal destek:
Travmatik olaylarda ve stresle baş etmede en önemli ilacımızdır sosyal destek. Yapılan araştırmaya göre, sosyal destek almak, travmatik bir olayın zararlı etkilerinden kaçınmaktan daha faydalıdır. Bir grubun parçası olmak, rol almak, yardım etmek, destek almak stresi ve krizi yönetebilen faktörlerdir. Sosyal desteğin olumsuz duyguları azalttığı bilinse de gelin görün ki virüsün bulaşma yolu nedeniyle çevremizden bu desteği alma konusunda zorlanıyoruz. Bu yüzden uzakları yakın eden teknolojiye “iyi ki varsın!” diyoruz.
Dayanıklılık:
Kişinin, kendi başına ya da başkalarının yardımıyla yaşanan olumsuzluklara karşı ayakta durabilmesi ve iyileşmesi yeteneğidir.
Daha dayanıklı olmak için sekiz adım:
- Değişimi kabul et
- Sürekli öğren
- Sorumluluk al
- Amacını belirle
- Kimliğini ve işini dengede tut
- İlişkilerini geliştir
- Düşünmek için zaman ayır
- Kendine ya da kariyerine ilişkin tanımları yeniden sorgula
Biliş:
Bilişsel stratejilerimiz; bilgi toplama, problem çözme, içsel yönlendirme ve konuşmayı içerir. “Her zaman mutlu olmalıyım, öfke veya kaygı hissetmemeliyim, hata yapmamalıyım, insanlar beni asla sevmeyecek, değerim başarıma bağlıdır.” gibi düşünceler aslında gerçek olmayan düşüncelerdir. Gerçek olmayan düşüncelere sahip olabiliriz ve bu düşünceler bizde sağlıksız ve olumsuz duygular yaratabilir. Pozitif düşünmek ve çözüm odaklı olmak bu süreçte bize yardımcı olacak iki anahtar kelimedir. Ayrıca bulunduğumuz süreçle ilgili bilgi toplamak iyileşme sürecini başlatır.
Duygular:
Ağlamak, gülmek, başka birisiyle yaşanılan deneyim hakkında konuşmak duyguların ifade ediliş yönetimidir. Bazen duygular, sözel olmayan yollar ile de ifade edilir. Resim yapmak, kitap okumak veya kendini ifade edebilmek için yazı yazmak bazı sözel olmayan yollardır. Duygusal ifadeler, yaşadığımız kaygı ve gerilimi azaltmaya yardımcı olurlar.
İnançlar:
Dini inançlar, siyasi duruşlar, kendine inanç, kendini gerçekleştirme ihtiyacı, görev inancı gibi çeşitli inançlar stres veya krizle baş etmede kullandığımız yöntemlerdir. Çoğumuz, inançlarımız sayesinde olumsuz duygularla baş ederiz.
Hayal gücü:
Doğaçlama, mizah, sanat ve yaratıcı yöntemler hayal gücümüzü kullanarak oluşturduğumuz başa çıkma metodumuzdur. Gerçeklerin ötesine geçen ek çözümler hayal etmeye çalışmak, hoş düşüncelere sahip olmak, imgeler kullanarak dikkatimizi başka yöne çevirmek, yaşadığımız acımasız gerçekleri maskelemek için kullandığımız yöntemlerdir.
Fizyoloji:
Olumsuzluklara karşı beden hareketleriyle birlikte fiziksel ifadeler kullanarak başa çıkma yöntemidir. Meditasyon, gevşeme, spor, yürüyüşler, dans, yeme, içme fiziksel olarak kullandığımız yöntemlerdir. Stres veya travmatik olaylarda vücudumuz “savaş ya da kaç (fight-or-fligt)” tepkisi verir ve kaslarımız kasılır. Bu yüzden vücut farkındalığı ve rahatlama çok önemlidir. Kas rahatlatma hareketleri ve nefes egzersizleri yaparak anda kalabilir, stresle baş edebiliriz.
Her insan kendine has bir strateji geliştirir. Çoğu insan birden fazla baş etme yöntemine sahiptir. Peki sizin stratejiniz nedir?
Yazarımızın Diğer Yazıları İçin:
Aşk Umut Ve Doğa: Bahar Psikolojisi
10 İlginç Psikolojik Rahatsızlık
Aşkın Kanunu: Aşk Nedir?