Vadideki Türk: Eren Bali Kimdir
Dünyanın dört bir yanından birçok insanı online eğitim için bir araya getiren ‘Udemy’ platformunu hepimiz biliyoruzdur. Gelin Udemy uygulamasının kurucusu olan Eren Bali’nin Malatya’nın küçük bir köyünde başlayıp Silikon Vadisi’ne uzanan başarı hikayesinden ilham alalım.
Anne ve babası öğretmen olan Eren Bali, Malatya’da dünyaya geldi. İlkokulu, annesinin beş sınıfa aynı anda ders verdiği tek odalı bir dağ köyünde okuduktan sonra Malatya Fen Lisesi’ni kazandı. Lisede girmiş olduğu Uluslararası Matematik Olimpiyatlarında derece yaptığı için MIT ve Harvard gibi dünyaca ünlü üniversitelerden teklif aldı. Ancak o, üniversite tercihini ODTÜ’de okuyan ablasının da etkisiyle ODTÜ Bilgisayar Mühendisliğinden yana kullandı. Aynı zamanda Matematik bölümünden de çift anadal yaptı. İnternetle ilk tanışması ise ablası üniversiteye gittiği zaman oldu.
İlk senesinde ODTÜ Bilgisayar Topluluğunun sunucu üzerinden müzik dinlemesini sağlayan “MP3 Server” adlı bir uygulama yazdı. Daha sonra ortaokuldan arkadaşı Oktay Çağlar ile birlikte proje halindeki binaların 3 boyutlu maketini gösteren internet sitesini kurdular. Çok fazla tutmasa da onlar için girişimcilik macerasının ilk adımı oldu.
O dönem ODTÜ Teknokent’te Avrupa ve ABD’den gelen eğitmenler, girişimcilere sınıfta ders anlatıyordu. Çağlar ve Bali bu eğitimleri online bir platforma geçirmeyi teklif ettiler. Eğitimcilerin çoğu bu fikre sıcak baktı ve Udemy uygulamasının ilk adımları böylece atılmış oldu. Sonrasında bu fikri uygulamaya döktüler ve başarılı olduğunu gördüler. Bali’nin hayali belli olmuştu: “Milyonlarca insanın ücretsiz ulaşabileceği ders içerikleri çıkarmak.”
Ertesi sene her şeyi geride bırakıp Silikon Vadisi’ne hayallerindeki online eğitim platformunu yaratmak için gitmeye karar verdiler. Tabi ki süreç çok kolay olmadı ve uzun süre alınamayan çalışma izninin yanı sıra, parasız geçen günlere, uykusuz geçen gecelere kadar birçok zorlukla baş ettiler. Bu zorluklar onları başarıya bir adım daha yaklaştırıyordu.
Bir süre sonra sıra yatırımcı bulmaya gelmişti. Fikri hayata geçirmek için yatırımcı bulmak şarttı. Fakat 6 ay içinde 57 farklı yatırımcıdan ret cevabı aldılar. Tüm yatırımcılar, sertifika verilmeyen eğitim programlarının tercih edilmeyeceğini düşünüyordu. Bali’nin hayali ise hayat boyu sürecek bir eğitim ortamı oluşturmaktı. Onlara inanan Dave McClure adlı yatırımcı ve onun liderliğinde 11 melek yatırımcı sayesinde tam 1 milyon dolar fon toplamayı başardılar.
Böylece Eren Bali, 2010-2019 yılları arasında şirketin CEO’luğunu yapmış fakat yeni projelere yoğunlaşmaya karar vererek 2019 yılında CEO’luk görevini bırakmıştır. Şubat 2019 tarihinden beri ise Udemy’nin CEO’su Gergg Coccari’dir.
Udemy, günümüzde dünyada en büyük ve en yaygın online eğitim platformudur.
En son 2014’te 32 milyon dolar, 2015’te 65 milyon dolar, 2016 Haziran’da 60 milyon dolar yatırım aldı. Piyasa değeri ise Forbes’e göre 710 milyon dolar değerinde belirtilmiştir.
57 yatırımcı tarafından veto edilen o “işe yaramaz fikir”, bugün 40+ milyon öğrenci ve 57+ bin eğitmen ile neredeyse tüm alanlarda 65+ dilde 150+ bin eğitim kaydıyla hizmet vermeye devam ediyor.
Udemy tüm stratejisini “hayat boyu öğrenme” kavramı üzerine kurguluyor. En önemli nokta ise fırsat eşitliği. Herkesin eşit bir şekilde kendini geliştirebileceği eğitimlere ulaşması ve bu eğitimleri alanında uzman kişilerden alması da en büyük ayrıcalıklarından biri olarak görülüyor.
“Herkes kurs açabilir, herkes öğrenebilir, satın alınan kursa ömür boyu erişilir, eğitmenle gelir adil biçimde paylaşılır, aylık aidat alınmaz, kurs fiyatlarında kişiye göre farklılık olmaz.”
Kübra ALTINBAY