Ünlü Tablolar ve İlginç Hikayeleri

Sanat; insan ruhunu tazeleyen ve dünyaya farklı pencereden bakmamızı sağlayan, tutkularımızı açığa çıkaran bir güneştir. Güneşin çiçekleri renklendirmesi gibi sanat da hayata renk verir. Dünya üzerinde pek çok tablo yapılmış bazıları unutulmuş bazıları ise günümüzde etkisini hala sürdürmektedir. Picasso; sanat gerçekleri tanımamıza yardımcı olan bir yalandır diyor. Peki daha önce ismini duyduğumuz ünlü tabloların arkasındaki ilginç gerçekleri keşfetmeye ne dersiniz? İşte bildiğimiz ama mercek altında bambaşka dünyalara kapı açan 8 Ünlü Tablo ve Hikayeleri.
Caravaggio – Judith Holofernes’in Başını Keserken
Kullandığı “Chiaroscuro” yani gölge ve ışığı kontrast şeklinde kullanma tekniği ile Barok döneme damga vuran, akımlara öncelik eden ve ünlü tablolarından Judith Holofernes’in Başını Keserken’le tanınan Caravaggio, bahsedilemeyecek kadar kabarık bir sicile sahip. Ünlü ressam tutuklandı ama daha sonra hapisten firar etti. Caravaggio tüm hayatı boyunca ölene kadar kanundan kaçmaya devam etmiştir
Marcel Duchamp – The Fountain” (Çeşme)
Marcel Duchamp gündelik eşyaların sanat olabileceği fikrini ilk kez öne süren kişidir. “The Fountain” (Çeşme) isimli çalışması bir pisuardı. Bu eser birçok kişi tarafından tepki toplasa da kimilerine göre “Modern Sanat” böyle başlamıştı.
Maurizio Cattelan – “Duvara Bantlanmış Muz”
Günümüzde de bu şekilde tepki çeken tablo “Duvara Bantlanmış Muz” tablosudur, 120 bin dolara satılan tablo birçok eleştiriye maruz kalmıştır. Tablo ressamı İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan ise tabloyu “sıradan bir muza 120 bin dolar ödeyebilecek kadar dünyadaki gerçeklikten uzak yaşayan zenginler ile yoksullar arasındaki gelir eşitsizliğine ve sınıfsal farka işaret ediyor.” diyerek eleştirilere yanıt vermiştir
Leonardo Da Vinci – Mona Lisa
Mona Lisa tablosu ünlü ressam Leonardo Da Vinci’nin yapmış olduğu ve dünyanın en ünlü resmi olmasının yanı sıra Leonardo Da Vinci‘nin başyapıtı olarak yıllardır kabul görmektedir.
1911’de Mona Lisa, Louvre’dan çalındı ve her nasıl olduysa Pablo Picasso soygunun baş şüphelisi oldu. Picasso’nun elinde Louvre’dan çalınmış İber heykelleri bulunuyordu. Yine de polis kayıp tabloya giden izlere ulaşamadı ve Picasso serbest kaldı. Gerçek Mona Lisa hırsızı, Picasso ile hiç ilgisi olmayan, İtalyan bir boyacı/marangoz çıktı.
Adolf Hitler – Anne Mary ve İsa
Adolf Hitler, 2. Dünya Savaşında milyonlarca kişinin ölümünden sorumludur. Bunun yanı sıra Hitler aslında pek çok başarılı resim yapmıştır. Yaptığı resimlerin, yaşattığı olayların aksine açık, ferah ve sevgi barındırması birçok kişiyi halen şaşırtmaktadır.
Csontváry Kosztka Tivadar – The Old Fisherman (Yaşlı Balıkçı)
Macar sanatçı tablosunu 1902’de sergilenmeye sunduğu zaman, herkes resmin sıradan yaşlı bir balıkçının portresi olduğunu düşünmüştü. Fakat sonradan kaza eseri resmin tam ortasına bir ayna koyulduğu zaman, yaşlı balıkçının sağ tarafının Tanrı’yı, sol tarafının ise Şeytanı simgelediği ancak sanatçının ölümünden sonra fark edilmiştir.
Leonardo Da Vinci – Son Akşam Yemeği
Da Vinci ve Son Akşam Yemeği, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeden önce havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin bir tasviri olduğunu düşünülür fakat gerçek aslında çok daha derindir. Burada Da Vinci, Hz. İsa’nın havarilerine onlardan birinin kendisine ihanet edeceğini söylediğinde, tam o anda masada oturan herkesin tepkisini resmetmiştir. Tablo o kadar çok restore edilmiştir ki geriye orijinal dokunuş kalmamıştır. Ayrıca İtalyan müzisyen Giovanni Maria Pala 2007 yılında tablodaki notaları keşfetmiş ve notaları birleştirerek ortaya 40 saniyelik bir müzik çıkarmıştır. İddalara göre bu müzik Da Vinci’nin cenazesinde çalınmıştır
Salvador Dalí – Belleğin Azmi
Sürrealizm akımının çılgın imparatoru Dali’nin aynı isimli bir kardeşi bulunuyor. Kardeşi Salvador Dali’nin ölümünden 9 ay sonra doğması ve ona çok benzemesi nedeniyle, annesi ölen çocuklarının yeniden doğduğuna inanmış ve ona aynı adı vermiştir. Daha da ilginci, Salvador Dali de ölen kardeşinin reenkarnasyonu olduğuna inanıyordu.
Ayrıca Dali ünlü tablosu Belleğin Azmini sıcak ağustos güneşi altında erimekte olan bir Camembert peynirinden aldığı ilhamla yapmıştır. O dönemde bu eser farklı bilim adamları tarafından, farklı bilimsel şekillerde yorumlanmaya çalışılmıştır. Dali ise gülerek bu eserin sadece bir peynir ve saat olduğunu dile getirmiştir.
Celile AYDOĞDU
Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İsterseniz:
Konuşabilmek: “Bir Başkadır”
İyiliğin Ne Demek Olduğunu Bilen İnsanoğluna: Otomatik Portakal