Ölümlü Dünya 2 Film Analizi
Ölümlü Dünya 2 Film Analizi: Mermer ailesi, serinin ikinci filminde aile üyelerinden kaçırılan küçük kardeş Zafer’i kurtarmak için yollara düşer. Böylece filmin kendine has mizahı ile yaşanan komik durumlar seyircilerin beğenisine sunulur. Filmin kısaca konusunu böyle özetleyebiliriz.
Sinema tarihine baktığımız zaman, genel olarak serilerden oluşan filmlerde ikinci veya üçüncü filmler beklenileni karşılayamaz. Bu büyük bir klişe olmasına karşın bazı filmler bu klişeyi, ilk filmin üzerine kat kat koyarak kırabilir. Geçmişe döndüğümüz zaman The Godfather serisinin ilk filmi sinema sanatını arşa çıkarsa da ikinci ve üçüncü filmler, ilk filmin gölgesinde kalmıştır.
Ben yine de böyle düşünmemek, beklentiye girmemek adına Ölümlü Dünya 2’nin ne fragmanını, ne teaserini izledim ne de konusunu okudum. Açıkçası filmi izledikten sonra da ne düşüneceğimi bilemedim. Bu filmi Ali Atay’ın hastası olan-ki ben de çok severim-bir arkadaşımla izledim. Ona da fikrini sorduğumda filmin beklentisini karşılamadığını verdiği es, ve sonrasında “iyiydi” demesinden anladım. Ölümlü Dünya, mizah seviyesini senarist ekibinin mükemmel kadrosunun vermiş olduğu özgüvenle ilk filmde üst seviyelere çıkardı. Gerçekten Feyyaz Yiğit ve Aziz Kedi’nin çizgisel mizaha eğri vermesi, bu eğriyi kırılmaz bir zemin üzerine dayandırarak, ikinci bir yapımda ‘Gibi’ dizisinde de sürdürdü. Bu mizah anlayışı farklı farklı kişileri ortak paydada buluşturdu. Ülkede mizah kavramının artık değişmesi gerektiğine karar verdi. Bu karar sınıf farkı gözetmeksizin sorgusuzca kabul edildi. Ben de o güruhun bir parçası olarak bunu taktirle karşıladım. Ali Atay’ın da sinematografik ortaya mükemmel bir iş çıktı Ölümlü Dünya filmiyle beraber. Sonrasında da Cinayet Süsü…
Tabii bu yapımlar ilklere imza atarken, Ölümlü Dünya 2 filmi büyük bir kitlenin merakla beklediği tek film oldu. İlk günden 100 bini aşkın seyirciyle buluştu. Arkadaşlar, sevgililer ve aileler(bazı) toplandı ve hep beraber bu filmi izledi. Peki izledikleri film bu beklentiyi karşıladı mı? Şahsi fikrime göre filmin çok iyi yaptığı işler var. Yaratılan durumların absürtlüğü, göndermeler, şakalar… Ben seri filmleri kendileriyle kıyaslamayı çok seven birisi değilim. İlk filmi baz alarak da eleştiri yapmayı sevmiyorum. Çünkü ikinci film çekilirken, artık ilk filmin üzerinden bir zaman geçmiştir ve ortaya yepyeni bir iş çıkar. Haliyle de film sadece kendisi olarak değerlendirilmeli. Ancak bu film, ilk filmin tamamen devamı niteliğinde olduğu için bu değerlendirmeyi yapmak durumda kalıyorum.
Ölümlü Dünya filmine döndüğümüzde ilk filmin başarılı olduğu birçok alan olduğu konusunda hemfikir olduğumuzu düşünüyorum ki bu eleştiriyi okuyorsunuz. Nedir bu başarılı olduğu alanlar? Mesela temelden gidersek senaryo kalitesi, film dilinin senaryo ile uyumu, oyuncuların üstün performansı, seyirciye yansıtılan doğallık, kaliteli mizah anlayışı, yönetmen kalitesi ve daha birçok konu…
İkinci filme baktığımızda ise başarılı olarak saydığımız bu alanların birçoğu ilk filmle neredeyse aynı çıtada kalmış. Hatta bazılar bu çıtanın da altında kalmış. Örnek verecek olursam, yaratılan komik durumların bazı sahnelerde fazla uzun uzun aktarılması. Bir ara “artık tamam bu sahne bitsin ve diğerine geçelim” istedim. Bazı sahnelerde ise bu durum tam tersi oldu. Zaten kafamda filmle ilgili belirsizliğe düşmemi oluşturan en büyük durum da bu oldu. İlk filmde Feyyaz Yiğit’in paspasla attığı uzun tiradı hepimiz hatırlarız. Bu filmde de buna benzer bir sahne vardı. Bazı sahnelerde bu sahne ilk filmde de vardı dediğim yerler oldu. Mesela Sarp Apak’ın otobüste eşiyle tartıştığı sahne de buna örnek gösterilebilir.
Günümüzde sosyal medya sayesinde izlediğimiz filmlerin sahneleri artık uzun süre boyunca aklımızda kalabiliyor. Bu sayede insanlar repliklerini ezberlediği muhteşem bir filme de ister istemez beklentiyle gidiyor. Her zaman söylerim, Tolga Karaçelik’in Kelebekler filminde bir final sahnesi vardı. O sahneyi izlediğimde ve film bittiğinde büyük bir şok yaşamıştım. Bu durum da çok hoşuma gitmişti. Spoiler vermemek adına sahneyi yazmıyorum. Çünkü keyifle izleyeceğiniz bir film, izlemenizi tavsiye edeceğim. Ölümlü Dünya’nın( ilk film) finali konusunda ‘böyle mi bitti?’ dediğimi hatırlıyorum. Bunun üzerine de ikinci filmde daha etkili bir final bekledim ama biraz gülebildiğim bir final oldu.
Uzun lafın kısası, Ölümlü Dünya 2 film analizi kısa özeti; kötü bir film demek kesinlikle doğru bir ifade olamaz. Bence Ölümlü Dünya 2 filmi, ilk filmin çıkardığı arşı aşamayan bazı alanlarda da bu çıtanın altında kalan bir film oldu benim için.
İlginizi Çekebilir: