Kariyer Planlaması
Kariyer planlaması, hayatımızın en önemli süreçlerinin başında yer almaktadır. Hayatımızı hangi konumda geçireceğimiz, ne kadar kazanç elde edeceğimiz ve hangi şartlarda yaşayacağımızın temel belirleyicisidir. Kişinin kendi ilgi alanları ile paralel olarak planlanmalı ve sadece maddi kavramlar göz önüne alınmamalıdır.
Kariyer planlaması yaparken doğru ve gerçekçi adımlar atabilmek için insan kendini iyi tanımalıdır. Kendini tanıyan insan kariyer planı yaparken güçlü yönlerini ortaya koyabileceği ve zayıf yönlerini geliştirebileceği bir yol seçecektir. Bu yol kesinlikle kişinin altından kalkarak emin adımlarla ilerleyip kendini geliştireceği bir kariyer planı olacaktır. Hayalinizdeki kariyer sadece doğru planlama yaparak ulaşabileceğiniz bir süreç değildir. Süreç içerisinde insan kendinde gördüğü zayıf ve eksik yönlerini geliştirerek giderecek eylemlerde bulunmalı ve kendine karşı dürüst olmalıdır.
Kişi kariyer planı yaparken;
- Sosyal geçmiş,
- Kişisel gelişim
- Değerlerin oluşumu
- Beklentiler
- İlgi ve yetenekler
- Ekonomik bilanço gibi faktörleri göz önüne almalıdır.
Kariyer planı tek seferde planlanabilecek bir durum olmasına karşın tek seferde tamamlanma imkanı yoktur. Kariyer planı bir sefer yapılıp o plana göre ilerlenirse hayat şartlarının geliştirdiği pek çok fırsatı kaçırmış olabilirsiniz. Bu nedenle, yapılan kariyer planı mutlaka dönemin şartlarına göre yeniden düzenlenmelidir. Yılda sadece bir gün ayırarak, planınızı gelecek yıllara ve içinde bulunduğunuz duruma göre şekillendirebilirsiniz. Böylece hiçbir fırsatı kaçırmadan, çok daha net bir şekilde görme fırsatı elde edebilirsiniz.
Kariyer Planlamasında Yapılan Hatalar Nelerdir?
- Maddi amaçlar için kariyer hedefi yapmak
- Mutlu olamayacağımız işi yapmak
- Geçici çözümler üretmek
- Sadece iş ilanlarını takip etmek
- Kendini tanımamak
- Hızlı ve anlık kararlar almak
- Kolaya kaçmak
- Fazla beklenti içerisinde olmak
Her yıl kariyer planlamanızı güncelleyerek, önceki kariyer planlamanızın gidişatını inceleyin. Süreç içerisinde hangi noktalarda doğru veya yanlış adımlar attığınızı tespit edebilirsiniz. Süreç içerisindeki tıkanıklıkların sebebini irdeleyerek yeni dönemde bunları giderecek çözümler üretebilirsiniz.
Kariyer Planlamasında Uygulanması Gereken Yöntemler Nelerdir?
- Hedef belirlemek
- Sektör belirlemek
- Sektörümüze göre iyi ve kötü yönlerimizi belirlemek
- Sektör içerisinden rol model bulmak
- Maddi ve manevi tasarruf yapmayı öğrenmek
- Diğer iş pozisyonlarını düşünmek
GÖKHAN DÜBÜŞ
Diğer kariyer yazılarımıza göz atmayı unutmayın!