Kahvaltı Sofrasından, Silikon Vadisine : Duygu Yılmaz
Hepimizin aklından çılgınca fikirler defalarca geçmiştir. Yemek yerken, yolda yürürken veya sohbet arasında aklımıza gelen fikirleri daha sonra keşke yazsaydım diye pişman olmaktayız. Gıda mühendisi olan Duygu Yılmaz ailesi ile kahvaltı ederken babasının zeytin çekirdeği yutmasından yola çıkarak aklına gelen bir fikir ile tarihe ismini yazdırmak için emin adımlarla ilerleyen genç bir kadın girişimci.
İlk amacı gıda takviyesi olarak zeytin çekirdeğinin rolünü araştırırken aslında çekirdek yapısının biyomalzemelere daha yatkın olduğunu fark eden YILMAZ daha sonra bu fikir üzerine işinden ayrılmıştır. Kuluçka Merkezi’ne başvurarak çalışmalarına başlamıştır. Çalışmalar sırasında şu anki ortakları ile tanışarak Biolive Ar-Ge isimli firma kurulmuştur.
Biolive biyoplastik granül katkılar üreterek kısa sürede yatırımcının ilgisini çekti. Vestel Venture’un liderlik ettiği turda 30 milyon dolar değerlemeyle aldığı yatırımla faaliyetlerine devam eden Biolive, yabancı rakiplerinden çok daha güçlü ve daha yüksek ısıya dayanan granüller üretiyor.
Biyomalzeme nedir, ne işe yarar?
Biyomalzeme; nişasta, selüloz, mısır koçanı gibi organik maddelerin işlenmesi sonucunda elde edilen, doğada kaybolabilen plastik ve türevi maddelerdir. Biyomalzemelerin normal hayatta kullandığımız petrol kökenli plastiklerden en önemli farkı 1 yıl içerisinde çözünebilme yeteneğine sahip olmalarıdır. İnsan sağlığına toksik etkisi bulunmayan bu bio-çözünür malzemeler sanılanın aksine birçok kullanım alanına sahiptir. Biolive tarafından zeytin çekirdeklerinden üretilen çevreci biyoplastikler; otomotiv iç panel üretimi, elektrik-elektronik, gıda ambalaj ve oyuncak gibi sektörlerde hammadde olarak kullanılıyor.
“Biyomalzeme, ülkemizde çok bilinmiyor ve kullanılmıyor ama Avrupa, Amerika ve özellikle Asya Pasifik ülkelerinde çok fazla kullanılıyor. Kimi yerlerde artık yasalarla zorunlu hale getirilen bir malzeme türü.”
Sözlerini ifade eden Biolive Kurucu Ortağı Duygu Yılmaz, “Ürünümüzle, Yıldız Teknopark ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin düzenlediği girişim yarışmasında Start-up kategorisinde birincilik kazanarak Silikon Vadisi’nde girişimcilik eğitimleri aldık. En büyük hedefimiz iki yıl içerisinde Avrupa ve ABD biyoplastik pazarının en az %30’una ulaşmak. Ayrıca, bugüne dek uluslararası alanda birçok ödül ve eğitime de hak kazandık.” diyor.
Duygu Yılmaz;
- Boğaziçi Üniversitesi’nden Enterprize 2’ncilik Ödülü
- TÜBİTAK Kadın Girişimcilik 1’inciliği
- Ege İhracatçılar Birliği’nden 2’ncilik Ödülü
- Numan Kurtulmuş’tan ödül
- Garanti Bankası tarafından düzenlenen Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi Ödülü ödüllerini kazanmıştır.
BIOLIVE ise;
- 2017 – GCIP Los Angeles – İleri Mazlemeler Kategorisi 1’incisi
- 2018 – Mercedes-Benz Türkiye – Sosyal Fayda Kategori 1’incisi
- 2018 – Chobani New York – Chobani Başarılı Girişimciler Programı kazanarak dünyada ve Türkiye’de sağlam adımlarla ilerlemektedir.
ELİF BÜŞRA TAKABAY
Duygu Yılmaz’ın ‘Zeytinin Fendi Plastiği Yendi’ başlıklı TEDx konuşmasını dinlemek için;