FiGBrands “Havacılık ve Uzay Zirvesi”
Online olarak 2 oturumda gerçekleştirilen etkinliğimize Hello Space CEO’su Muzaffer Duysal, TÜBİTAK Uzay Kıdemli Uzman Araştırmacı Proje Yöneticisi Eda Ersöz, TUA Uzay Sistemleri ve Araçları Daire Başkanı Ali Baygeldi, TURKİSH AEROSPACE Şef Mühendisi Necmi Kara, TÜBİTAK Uzay Ay Araştırma Programı Proje Yöneticisi Burak Yağlıoğlu, NASA’da çalışan Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız konuşmacı olarak katıldı.
Hello Space CEO’su olan Muzaffer Duysal, konuşmasına Hello Space’in çözüm bulduğu alandan başladı. Bu alanda uydular aracılığıyla iletişim sağlandığını dile getirdi. Ve Hello Space’in ürettiği bu uydular en küçük boyda olduğu için büyük uydular kadar maaliyetli olmadığını ve böylece avantajlı olduklarını söyledi. Amaçlarına da değinen Muzaffer Duysal, 80 tane uydu atarak saat başı müşterilerine veri hizmeti sağlamayı hedeflediklerinden bahsetti.
Konuşmasına Tübitak’ın uzayda yaptığı faaliyetlerden bahsederek başlayan Tübitak Kıdemli Uzman Araştırmacı Proje Yönetici Eda Ersöz, uydunun ne olduğu, kullanım alanları ve milli uydularımız hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sadece uydu yapmadıklarını ve çeşitli görevlerinden de bahseden Eda Ersöz, Tübitak’ın ilk uydusunu 2003 yılında yaptığını ve 2011 yılında yörüngeye fırlattığını sundu.
Türkiye Uzay Ajansı Uzay Sistemleri ve Araçları Daire Başkanı Ali Baygeldi, TUA’nın görevlerini düzenleme, planlama, teknik ve idari olmak üzere 4 alt başlığa ayırarak bunlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Ve 5 tane çalışma bulunduğunu TUA’nın da bu çalışmalara katılarak uluslararası hukuk gelişmelerin ülkemize yansımasını analizlediklerini belirtti. Son olarak Milli Uzay Programı kapsamında 10 hedef belirlediklerini söyledi ve bu hedefler hakkında bilgiler verdi.
2.oturumumuz Turkish Aerospace Şef Mühendis Necmi Kara ile başladı. Necmi Kara ilk olarak Tusaş hakkında bilgiler verdi. Tusaş’ın kuruluş amacından ve çalışanlarına tanıdığı ayrıcalıklardan bahsetti. 2. kısımda ise uçakların yapım aşamasını sundu. Ön tasarım fazı ve detay tasarım fazına değinen Necmi Kara “En önemli kararlar tasarım fazında verilir.” diyerek önemini vurguladı. Tasarımdan sonra üretim aşamasını sundu ve ilk başta ürünün yapılış sırasını belirlemek gerekir diye ifade etti. Son olarak da üretimde motivasyon çok önemli diyerek konuşmasını bitirdi.
Tübitak Uzay Ay Araştırma Programı Proje Yöneticisi olan Burak Yağlıoğlu, Ay’ın yeniden keşfi gündemde diyerek Ay’ın özelliklerinden ve Ay-Derin Uzay Lojistiğinden bahsetti. Ay’daki ülkelere de değinen Burak Yağlıoğlu, Ay’ın stratejik konumunun artacağını ve bizim de bunun peşinden koşacağımızı söyledi. Ay Programı Projesinin ilk hedefi Ay’ın yüzeyine ulaşmak olduğunu söyleyerek projenin amaçlarından bahsetti.
Son konuşmacımız ve NASA’da astrofizikçi olarak görev alan Dr. Umut Yıldız, su ilk güneş sisteminde var mıydı sorusuyla başladıklarını ve molekülleri anlamaya çalıştıklarını belirtti. Bunun sonucunda Dünya’daki suyun güneş sisteminin oluşumundan meydana geldiğini bulduklarını açıkladı. Bir diğer çalıştığı konunun derin uzaya giden araçların frekanslarının tahsili olduğunu söyledi. İletişimin çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Umut Yıldız, NASA gibi büyük kurumda çalışmanın dezavantajlarından ve avantajlarından bahsetti.
Etkinliğimiz soru-cevap olarak sohbetten sonra sona erdi.