Biyografi Ustası: Stefan Zweig
Herkesin okumaya doyamadığı, tekrar tekrar okuduğu kitaplar vardır. Peki bu başarılı kitapların yazarlarının hayatını hiç merak ettik mi? Hepimizin kitaplarından mutlaka okumuş olduğu yazarlardan biri; Stefan Zweig.
Stefan Zweig, 1881 yılında Viyana’da, babası tekstil sanayicisi, annesi ise bankacı olan varlıklı bir aileye gözlerini açmıştır. Küçük yaşlardan itibaren kültür ve edebiyat alanında eğitim görmeye başlayan Zweig, İngilizce, Fransızca, Yunanca, Latince ve İtalyanca öğrenmiştir.
Lise yıllarında Hugo von Hofmannsthal ve Rainer Maria Rilke’nin etkisinde kalarak ilk şiirlerini yazmıştır. 1901 yılının ardından ise Paul Verlaine ve Baudelaire’nin şiirlerinin Almanca çevirisini yapmıştır.
Viyana Üniversitesi’nin felsefe bölümü öğrencisi olan Zweig, Neuen Freien Presse gazetesinin kültür sayfasına yazı yazdığı için bölümünün devamsızlık hakkının tamamını kullanmıştır.
I. Dünya Savaşı yıllarında gönüllü olarak orduya katıldı ve 3 yıl boyunca Viyana’da ‘’Savaş Arşivi’’nde memur olarak çalıştı. Başlangıçta savaşı destekleyen düşünceleri, cephede bizzat tanık olduğu olaylar sonrasında yerini tam karşıt bir düşünceye bıraktı. 1916 yılında yayımladığı ‘’Babil Kulesi’’ ve 1918 yılındaki ‘’Zorlama’’ isimli oyunları savaş karşıtı ürünleridir. Cephede yaşanan acı ve dönemin trajedisini anlatan ‘’Yeremya’’ oyunu ve ‘’Yabancı Ülkedeki Dostlarıma’’ isimli açık mektubu yayımlayarak savaşı kınadı.
Savaş yıllarının ardından Salzburg’a yerleşerek Frederike Von Winternit ile evlendi. Burada geçirdiği yıllarda birçok ünlü isimle dostluk kurdu ve onları konuk etti. Bu yıllarda önce Balzac, Dickens, Dostoyevski üzerine, ardından da Hölderlin, Kleist, Nietzsche üzerine incelemeler yazmıştır. Çeşitli tarihsel kişilikleri ve bilim insanlarını inceleyen eserler de vermiştir.
Çalışmalarıyla Avrupa’nın düşünsel birliğine ağırlığını koydu, makale ve konferanslarıyla uyarılarda bulundu, diplomatik çevrelere çağrılar yaptı. 1927 yılında ise ‘’Duygu Karmaşası’’, ‘’Yıldızın Parladığı Anlar’’ ve ‘’Tarihsel Baş Minyatür’’ isimli kitaplarını yayımladı.
Ülkedeki Nasyonal Sosyalizm’in egemen olmaya başlamasıyla Yahudi asıllı yazar Zweig kara listeye alındı ve ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Londra’ya yerleşmesiyle ‘’Rotterdamlı Erasmus’un Zaferi ve Trajedisi’’ isimli kitabını yayımladı. Hitlerin ordusunun batıya doğru ilerleyişi üzerine Avrupa’dan ayrılarak çeşitli ülkeleri dolaştı. ‘’Amerigo – Tarihi Bir Hatanın Öyküsü’’ ve ‘’Brezilya – Geleceğin Öyküsü’’ isimli kitaplarının yayımlanmasının ardından Brezilya’ya yerleşti.
En önemli yapıtlarından biri olan anı niteliğindeki ‘’Dünün Dünyası – Avrupa Anıları’’ kitabında eski günlere olan övgüsünü anlattıysa da Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı durumdan ötürü yaşadığı üzüntü sebebiyle 22 Şubat 1942’de Petropolis kentindeki evinde ikinci eşi ile birlikte uyku hapları içerek intihar etti.
Petropolis’teki evi müzeye dönüştürülmüştür.
Başarılı eserlerinden birkaçı; Satranç (1997), Amok Koşucusu (2000), Acımak (1969), Bir Kadının Yirmi Dört Saati (1986), Kızıl, Clarissa, Olağanüstü Bir Gece…
Damla DOLAN
Diğer blog yazılarımıza göz atmayı unutmayın!