3 Maddede Bağışıklık Sistemi
Dünya genelinde hızla yayılan koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler arasında bağışıklık sistemini güçlendirmek en önemli unsurlardan biri olarak belirtiliyor. Uzmanlar başlıklar halinde koronavirüs tedbirlerini sıralarken bağışıklığı güçlendirmenin önemine vurgu yapıyorlar. Peki nedir bu bağışıklı sistemi, nasıl güçlendiririz, neler yemeliyiz? Tüm cevapları sizler için derledik.
Bağışıklık Sistemi Nedir?
Bağışıklık sistemi , çeşitli hücre ve proteinlerin karşılıklı etkileşimi ve ortak çalışması ile vücudu mikroplara karşı koruyan kusursuz bir savunma sistemidir. Bu sistem eski çağlardan bu yana ilgi çeken bir konu olmuştur. İnsanlar tarih boyunca bazı bağışıklık güçlendirme yöntemleri geliştirmiştir.
Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmek İçin Neler Yapabilirsiniz?
- Düzenli ve dengeli beslenin. Özellikle A, B, C, E, D vitaminleri ve çeşitli mineralleri içeren besinleri almaya özen gösterin.
- Kaliteli ve düzenli uyku uyuyun. Minimum 6 – 8 saat uyumaya, düzenli saatlerde yatağa girmeye özen gösterin.
- Stres ve kaygıyı olabildiğince en az düzeye çekin.
- Düzenli egzersiz hem zihinsel hem de fiziksel açıdan daha iyi hissedilmesine olanak sağlayabileceği gibi; bağışıklık sistemini de güçlendirecektir.
- Probiyotik desteği ve sindirim sisteminin düzenli çalışması da bağışıklık sisteminde son derece önemlidir. Ev yapımı yoğurt, kefir, ev yapımı sirke, ev yapımı turşu probiyotik açısından zengin besin öğeleridir.
- Bol su tüketin. Yarısından fazlası su olan vücut hücrelerinin daha iyi çalışabilmesi ve bağışıklığı kuvvetlendirmek için günde minimum 2 – 2,5 litre su içilmelidir.
- Sigara (puro, pipo, nargile vb.) dan uzak durun.
- Bitki çaylarından yararlanmayı deneyin. Bitki çayları günlük sıvı alımını desteklemesinin yanı sıra üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da koruyor. Özellikle yeşil çay serbest radikallerle savaşan güçlü bir antioksidan olup, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardım ediyor.
- Hekim önerisi dışında özellikle antibiyotik gibi ilaçlar almayın.
Hangi Besinleri Tüketmelisiniz?
Siyah Üzüm:
Güçlü bir C vitamini kaynağıdır. Gripten ve soğuk algınlığından korunmaya yardımcı olur ve vücutta idrar söktürücü etkisiyle ödem durumunda etkilidir. İçerdiği meyve asitleri ve lifli yapısıyla mide ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler, antioksidan içeriği nedeniyle yaşlanma geciktirici ve hastalıklardan koruyucu etkisi vardır. Enerji verici ve hastalıkların ağrılı dönemlerinin azaltılmasında oldukça etkilidir.
Yeşil Biber:
Hastalıklardan korunmak ve grip hastalığını ayakta atlatmak isteyenlerin başlıca besini olan yeşil biber büyük oranda C vitamini içerir. Hem koruyucu hem de tedavi edici etkisi yüksek olan yeşil biber, çiğ olarak ve salatalarda tüketilebilir.
Maydanoz:
Yüksek C vitamini içeriği bulunduran maydanoz, toksinlerin atılmasında, vücudun savunma sisteminin korunmasında ve kış hastalıklarından kurtulmada oldukça etkili bir besindir. Maydanozu sofradan eksik etmemek gerekir. Yüksek ödem çözücü özelliği ile suyu kaynatılarak içilebilir. Diyetlerde zayıflamaya yardımcı etkisi de bulunan maydanoz, çiğ olarak tüketildiğinde daha iyi oranlarda C vitaminini vücuda verir; bu da hastalıklara karşı tedavi edici özelliğini artırır.
Brokoli:
A, C, D, E, K vitaminleri, demir, kalsiyum, potasyum gibi mineralleri yüksek oranlarda içeren brokoli, haşlanmış halde tüketildiğinde hastalıklardan korunmada ve tedavilerde en güçlü savaşçımız olabilir. Diyet süresince de zayıflatıcı etkisi yüksek olan brokolinin sofralarda her gün yer bulması önemlidir. Bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve metabolizmamızda olumlu etkilere yol açan brokoli oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
Kuşburnu:
Soğuk algınlığında C vitamini içeriğinin yanı sıra, yangı giderici özelliği de bulunmaktadır. Ateşli ve yangılı yani romatizma, gut gibi hastalıklarda da tedavi edici özelliği bulunmaktadır. İdrar artırıcıdır ve vücuttaki ödemin boşalmasında yardımcıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Safra şikayetlerinde ve safra taşında yararlıdır. Soğuk algınlığında hem koruyucu hem de tedavi edici etkisi bulunmaktadır.
Portakal:
C vitamini içeriğinin yüksekliği grip ve nezleden korur ve tedavi edici ölçüde yardımcı olur. Aynı zamanda folik asit de içeren portakal, safra salgısı ve tansiyon dengelenmesinde rol oynamaktadır. Özellikle grip gibi hastalıklarda kırgınlık giderici ve öksürüğü azaltıcı etkiye sahiptir. Sağlık için olmazsa olmaz besinlerin arasında yer alır.
Soğan, Sarımsak:
Soğan soğuk algınlığı, grip, astım ve bronşit gibi hastalıklarda yemeklerin vazgeçilmezi olarak kullanılabilir. Mide şikayeti olmayan bireyler, salatalarda ve yemeklerin yanlarında çiğ olarak da tüketebilir. C vitamini ve mineral içeriği yüksek olan soğanın, hazmı kolaylaştırıcı ve mikroplarla savaşan etkisi de vardır. Öksürük tedavisinde, boğmaca ve astım gibi şiddetli hastalıklarda da soğandan faydalanılabilir. Kalp dostudur ve pek çok kaynakta antibiyotik etkisi gösterdiğine dair çalışmalar mevcuttur. Salgın hastalıklara ve soğuk algınlığına karşı bir kalkan görevi gören sarımsak, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında da yardımcı besinler arasında yer alır. Gripten koruyan bir etkisi vardır. Yemeklerin içerisinde tüketilebildiği gibi, yoğurt ya da yemek yanında çiğ olarak da tüketilebilir. Sarımsak kanı temizler, mikropları öldürür. Gece uykularında rahatlık vericidir. Kanser, kalp ve damar hastalıkları sağlığında başlıca besinlerin içerisinde yer alır.
Nar:
C vitamini açısından çok zengin olan nar, hastalıklara karşı koruyucu, tedavi edici ve cilt üzerinde oldukça olumlu etkilere sahip olan önemli bir meyvedir. Kandaki kolesterolü düşürür ve bağışıklığı kuvvetlendirir. Tüm enfeksiyonlara karşı koruyucu etki yaratır.
Kivi:
İçerdiği yüksek vitamin ve mineral oranlarıyla hastalıklara karşı koruyucu önemli bir besin olan kivi, grip ve nezle gibi solunum yolu enfeksiyonlarında da birebir yardımcı etki gösterir. Vücut direncini arttıran, kolesterol seviyesini düşüren ve bağışıklık sisteminde önemli yer tutan kivi mutlaka tüketmeniz gerekenler arasında yer almaktadır.
BETÜL TUNALI
Diğer blog yazılarımıza göz atmayı unutmayın!