3 Dakikada Haftanın Dünya Gündemi (15 Ağustos)
Rusya Koronavirüs Aşısının Yeterlilik Değerlendirilmesi İçin DSÖ’ye Başvurdu
Rus yetkililerin, Rusya’da tescil edilen yeni tip koronavirüs aşısının kalitesi, güvenliği ve etkisi bakımından yeterlilik değerlendirilmesi için Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) başvurdukları bildirildi.
Rus basınında yer alan habere göre Rus yetkililer, Rusya’da tescil edilen yeni tip koronavirüs aşısının kalitesi, güvenliği ve etkisi bakımından yeterlilik değerlendirilmesi için DSÖ yetkilileri ile görüşmelere başladı.
DSÖ’nün teknik uzmanlarının açıklamalarına yer verilen haberde, “Rus yetkililer Rusya’da üretilen aşının olası yeterlilik değerlendirmesi için gerekli koşullar konusunda DSÖ ile görüşmelere başladı. DSÖ’nün herhangi bir aşıya yönelik yeterlilik değerlendirmesi, klinik denemeler sırasında elde edilen tüm gerekli güvenlik ve etkililik verilerinin titizlikle incelenmesini ve değerlendirilmesini kapsıyor. DSÖ, bu aşının geliştirilmesiyle ilgili detayları ve ilgili tüm verileri almayı bekliyor.” ifadelerine yer verildi.
Koronavirüs aşılarına dünya genelinde hızlı, adil ve eşit erişim sağlama çağrısı yapan örgüt; hızlandırılmış aşı geliştirme işlemlerinin güvenlik ve etkililiğini sağlamak için geliştirmenin her aşaması için yerleşik prosedürlerin takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
DSÖ’den Rusya’nın Tüm Dünya İçin Aşı Geliştirme Olanaklarına İlişkin Değerlendirme
DSÖ Ortadoğu Ofisi Programları Direktörü Rana Haje ise bugün düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Haje, DSÖ’nün Rusya’nın geliştirdiği Covid-19 aşısının dünya çapında kullanılıp kullanılamayacağını henüz söylemeye hazır olmadığını fakat Rusya’nın yüksek kaliteli bir aşı üretebilecek teknik imkanlara sahip olduğundan emin olduğunu ifade etti.
Haje, “Rus aşısı ilk iki aşamadan geçti, şu anda üçüncü deneme aşamasında bulunuyor. Henüz tüm deneyleri geçmediler ancak değerlendirmelere göre aşı en azından Rusya’da olmak üzere lokal olarak kullanılmaya hazır durumda. Rus yetkililerle doğrudan temas halindeyiz ve Rusya’nın genel olarak yüksek kaliteli aşıları geliştirmek için bilimsel ve teknik olanaklara sahip olduğunu biliyoruz. DSÖ şu anda aşının dünya çapında kullanılabilmesi için gerekli parametrelere uyup uymadığını söylemeye hazır değil fakat biz Rusya ile her gün temas halindeyiz.” ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün koronavirüse karşı geliştirilen ilk aşının tescil edildiğini açıklamıştı. Rusya böylece koronavirüs aşısını tescilleyen ilk ülke olmuştu.
Rusya Sağlık Bakanlığı’nın basın dairesinden yapılan açıklamada, Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen ‘Sputnik-V’ aşısının iki aşamalı uygulamasının iki yıla kadar bağışıklık sağladığı bilgisi paylaşılmıştı.
ABD’de Trump Yönetimi Okulların Yüz Yüze Eğitime Açılması Konusunda Israrcı
ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına rağmen ülkedeki okulların sonbahar döneminde yüz yüze eğitime açılması gerektiği yönündeki ısrarını sürdürdü ve öğrencilerin gün aşırı okula gitmesi fikrini “saçma” bulduğunu söyledi.
Trump, beraberinde Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Eğitim Bakanı Betsy DeVos ile Beyaz Saray’da okulların açılmasına yönelik düzenlenen etkinliğe katıldı. Okulların yüz yüze eğitime açılması gerektiği konusunda ısrarını sürdüren Trump, bazı eyaletlerin öğrencilerin gün aşırı ya da haftanın belirli günlerinde okula gelmesini öngören sistemlerini de eleştirdi.
Trump, “Çocukların gün aşırı okula gitmesi konsepti saçma. Öyle değil mi? Çocuklar okula gidecekse, gitsin.” değerlendirmesinde bulundu. Demokrat rakibi Joe Biden’ın Covid-19 salgını sürecinde sürekli evinin bodrum katından yayınlara katılmasına ve dışarıdaki etkinliklere katılmamasına da atıfta bulunan Trump, “Eğitimini izolasyon içinde sürdüren öğrenciler, evinin bodrumunda bilgisayarına bakarak oturan bir başkanlık adayı gibidir.” dedi. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de okulların güvenli bir şekilde yeniden açılması gerektiğini vurgulayarak, okulların açılması için Kongreden 105 milyar dolar fon beklediklerini vurguladı.
Beyrut’ta 15 Günlük Olağanüstü Hal İlan Edildi
Beyrut Limanı’nda meydana gelen şiddetli patlamanın ardından ilk kez toplanan Lübnan Meclisi, başkent Beyrut’ta bugünden geçerli olmak üzere 15 gün olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.
Meclis, Beyrut Limanı’ndaki büyük patlamanın ardından başkentteki Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) binasında toplandı.Devlet televizyonundan canlı yayınlanan toplantıda Meclis, patlama günü Savunma Bakanlığı tarafından duyurulan 2 haftalık OHAL durumunu bugünden başlamak üzere 15 gün için onayladı.
Toplantıda ayrıca limandaki patlamaya tepki olarak parlamentodan çekilme kararı alan 8 milletvekilinin istifası da onaylandı. Böylece 128 üyeli Lübnan Meclisi’ndeki milletvekili sayısı 120’ye gerilemiş oldu.
Meclis Başkanı Berri’den ‘Sivil Devlet ve Yeni Seçim Yasası” Vurgusu
Meclis Başkanı Nebih Berri, toplantıda yaptığı konuşmada, milletvekilleri Sami Cemayel, Nedim Cemayel, İlyas Hankeş, Paula Yakubyan, Mişel Muavvıd, Name Efram, Henri Helv ve Mervan Hammade’nin istifalarının kabul edildiğini açıkladı.
Ülkede reformları hayata geçirme ve yolsuzlukla mücadele edecek yeni bir hükümet kurma konusunda hızlı davranılması çağrısında bulunan Berri, “Ülke şu anda son nefeslerini alıp veriyor, bizim ise elimizde sivil devlet ve mezhepsel engellerden uzak yeni seçim yasasıyla cerrahi ameliyat gerçekleştirme dışında bir seçeceğimiz yok.” dedi.
Beyrut Limanı’ndaki Patlama
Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos’ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.
Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır Beyrut Limanı’ndaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemişti.
Patlamada 171 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 6 bin kişinin yaralandığı ve 30-40 kişinin kayıp olduğu belirtilirken, yaralılardan 120 kişinin yoğun bakımdaki tedavilerinin sürdüğü ve 1500 civarında da özel tedavi isteyen yaralı bulunduğu aktarılmıştı.
Lübnan resmi makamları, patlamaya saldırıdan ziyade ihmalin yol açtığını değerlendirmiş, bunun üzerine Lübnan sokağında sorumluların cezalandırılmasını talep eden protestolar yaşanmıştı. Protestolar sonucunda, Lübnan Başbakanı Hassan Diyab hükümeti Cumhurbaşkanı’na istifasını sunmuştu.
Silahlı Kişiler, Yandex’in Minsk Ofisini Bastı
Protesto gösterilerinin devam ettiği Belarus’un başkenti Minsk’te Rus arama motoru Yandex’e ait ofise silahlı kişilerin girdiği belirtildi.
İlk olarak The Bell adlı haber sitesinin duyurduğu gelişme, Yandex’in basın sözcülüğü tarafından doğrulandı. Sputnik’in aktardığına göre, eli silahlı kişilerin Uber’in Minsk ofisini bastığı da ifade ediliyor.
İki ofis de, başkentteki protestolar sırasında göstericiler ile polis arasındaki en şiddetli arbedelerin yaşandığı, şehir merkezi yakınındaki Dzerjinskiy Bulvarı’nda bulunuyor.
George Floyd Protestoları Belgesel Oldu: ‘Nefes Alamıyorum’
Ebabil Film ekibi, ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından Black Lives Matter hareketi öncülüğünde yapılan protesto gösterilerini içeriden takip ederek “Nefes Alamıyorum” (I Can’t Breathe) adlı belgesel filmi çekti
İki kısımdan oluşan belgeselin yönetmenliğini Yunus Yıldırım, yapımcılığını ise Sefa Karatekin üstleniyor. “Nefes Alamıyorum” (I Can’t Breathe) belgeselinin ilk bölümü 14 Ağustos Cuma günü yayınlanacak. Belgesel, Youtube’da Ebabil Tube kanalından ücretsiz olarak izlenebilecek.
400 yıl Sonra Faaliyete Geçti! Endonezya’da Sinabung Yanardağı Alarmı
Endonezya’da Sumatra Adası’ndaki Sinabung Yanardağı’nda artan volkanik hareketlilik nedeniyle uçuş uyarısı yapıldı. Volkanoloji ve Jeolojik Afet Azaltma Merkezi (PVMBG), Endonezya’da Karo bölgesindeki Sinabung Yanardağı’nda 3 kez patlama yaşandığını açıkladı.
PVMBG, en son meydana gelen patlamada püsküren kül ve dumanın yanardağ kraterinden 2 bin metre yüksekliğe ulaştığı bilgisini paylaştı. Havacılık yetkilileri, kül bulutları nedeniyle yanardağın bulunduğu bölgedeki hava sahasında uçuşu olan uçaklar için uyarı yaptı.
Bu arada bölge yetkilileri de geçen haftadan bu yana hareketliliğin arttığı yanardağdaki olası patlamalara karşı halka tedbirli olunması uyarısında bulunuyor. Yaklaşık 400 yıl sonra 2010’da yeniden faaliyete geçen Sinabung Yanardağı’nda 2014 ve 2016’da yaşanan patlamalarda 23 kişi yaşamını yitirmişti.
‘Pasifik Ateş Çemberi’ deprem ve volkan kuşağındaki Endonezya’da yaklaşık 130 aktif yanardağ bulunuyor.
Dünya’da Covid-19 Son Durum:
- Tüm Dünya: 20.624.316 vaka, 12.831.800 iyileşen, 749.421 ölüm
- ABD: 5.217.094 vaka, 2.675.302 iyileşen, 166.100 ölüm
- Brezilya: 3.180.758 vaka, 2.309.477 iyileşen, 104.528 ölüm
- Hindistan: 2.396.637 vaka, 1.695.982 iyileşen, 47.033 ölüm
- Rusya: 907.758 vaka, 716.396 iyileşen, 15.384 ölüm
- Güney Afrika: 568.913 vaka, 432.029 iyileşen, 11.010 ölüm
- Peru: 498.555 vaka, 335.756 iyileşen, 21.713 ölüm
- Meksika: 498.380 vaka, 336.635 iyileşen, 54.666 ölüm
Ahmet BERKÖZ