Yaratıcı Yazarlık Eğitimine Başladık!

22 Haziran tarihinde moderasyonu Ravza Betül Öztürk’ün üstlendiği, yaratıcı yazarlık başlangıç seviyesi adı altında düzenlenen etkinlikte, bizlere Duygu Özlem Yücel eşlik etti. Etkinlik, 20.45’te başladı, Yücel’in önce kendisini tanıtmasıyla, daha sonrasında bizlere sunduğu yaratıcı yazarlık ipuçlarıyla devam etti.
Duygu Özlem Yücel, “Yazmak bir terapi ve herkes yazar olabilir. Önemli olan pes etmemek, teknik ve biraz da yetenek…” sözüyle, yazmanın insanı iyileştireceğine ve herkesin yazabileceğine vurgu yaparak, bizlere cesaret ve özgüven aşıladı. Ayrıca, öğrencilerinin dışarıda ne çok hikaye olduğunu görmüş olduklarını ve topluma karşı, insanlardan bir şey çıkar mı, gözüyle baktıklarını söyledi. Gözlem yapmanın ve empati kurabilmenin yazarlığın başat ögeleri olduğundan bahsetti.
Yücel, “Hoşunuza giden her hikayeyi yazamazsınız. Hikaye ilgi çekmeli, insanlığa ne verebilirim bakışıyla yazılmalı. Böylelikle ortaya kaliteli hikaye çıkacaktır.” ifadesiyle yaratıcı yazarlığın aslında ne denli ince bir iş olduğunu bizlere kısa yoldan anlatmış oldu.
Yazar olmanın, yazamamayı da getirdiğini, önemli olanın tekrar tekrar yazmayı göze alabilmek olduğunu, yazarken tekrarlardan kaçınmamız gerektiğini, fazlalıkları atmaktan korkmamamızı, bir heykeltıraş edasıyla heykelimizi yontmamızı, sonunu ön göremediğimiz hikaye yazmamamız gerektiğini söyledi.
Duygu Özlem Yücel, “Bir karakter yarattınız, ondan bir parça bulmalısınız. Elbet bir parçası içinizdedir.” söylemiyle oluşturduğumuz karakterin aslında çoğu zaman yaşadıklarımızdan ortaya çıktığını bizlere hatırlattı ve bizlere, yazmanın bir yolu olarak gösterilebilecek yöntemden bahsetti: sevmediğimiz bir filmi düşünmek ve ben olsam nasıl yazardım diye düşünmek.
Son olarak sizlere söylemek istediğim bir şey var. Hiçbir zaman yeteneğin içinizde olduğunu unutmayın. Önemli olan sadece dışarı çıkartmak ve hiç vazgeçmemektir.