Komşudan 12 Puan Tadında: Türkiye’nin Eurovision Tarihi
![Komşudan 12 Puan Tadında: Türkiye’nin Eurovision Tarihi](https://www.fikirilegelecek.com/wp-content/uploads/2020/05/5de111582269a22784489055.jpg)
Türkiye’nin Eurovision tarihi ve şarkılarına geçmeden önce Eurovision’u tanıyalım. Eurovision Şarkı Yarışması, 1956 yılından günümüze kadar düzenlenmekte olan ve katılımcı ülkelerin televizyon ve radyo aracılığıyla kendilerini temsil eden şarkıları kamuoyuyla paylaştıkları, ekranların en uzun soluklu programlarından bir tanesidir. Gelin hep beraber bir zamanlar ülkemizi temsil eden şarkıların dilimize dolanmasına sebep olan, çocuk, genç, yaşlı demeden hepimizi milli duygularla kenetleyip ekrana kilitleyen Eurovision yarışmasında ülkemizin nasıl bir yolculuk sürdüğüne göz atalım.
1975
Yarışmaya ilk adım atışımız 1975 yılında Semiha Yankı’nın seslendirdiği “Seninle Bir Dakika” isimli şarkıyla olmuştur. Bazı şarkılar vardır ki yıllar geçse de asla eskimez, eskitilemez. Günümüzde bile hâla birçoğumuzun ezbere bildiği, kalbimize dokunan duygusallığıyla ön plana çıkan şarkımız ne yazık ki yarışmada 19. Sırada yer almıştır.
“Hasret tükenmez gibi, kavuşmak bir dakika…”
1979
1979 senesi için yarışmaya göndermek üzere Maria Rita Epik & 21. Peron’un “Seviyorum” isimli şarkısıyla hazırlanmıştık fakat o yıl Eurovision yarışmasının İsrail’de gerçekleştirilmesinden dolayı şarkıyı göndermekten vazgeçerek, yarışmadan çekilme kararı aldık.
“Yıldıza bak, denize bak; karşı ki aşklara”
1980
1980 yılında başarısızlıklara son vermek adına TRT, ülkenin “Süperstarı” olarak anılan Ajda Pekkan’ı yarışmaya göndermeye karar verdi. Pekkan, yarışmaya üç farklı şarkı alternatifiyle katılmıştı ancak jüri, “Aman petrol canım petrol artık sana sana muhtacım petrol” sözleriyle dönemin petrol sıkıntısına dikkat çeken, oryantal temalı, ilginç bir tercih olan “Petrol” şarkısında karar kılmıştı. Büyük umutlarla katıldığımız yarışmadan ne yazık ki 19 ülke içinden 15. olarak geri döndük.
1997
1997 yılına geldiğimizde bizi temsil eden şarkı, Şebnem Paker’in seslendirdiği “Dinle” isimli şarkıydı. Lirik havasıyla dikkat çeken şarkı ne kadar duygusal gibi dursa da neşeyi asla elden bıraktırmayan mükemmel bir ritme ve çok hoş sözlere sahipti. Bu harika şarkı bizi 97 yılında üçüncülük koltuğuna oturttu.
“Deli aşkımın sonu var mıdır diye sormadan severim seni
Acı dinmeden, gece bitmeden, yola düşmeden bulurum seni
Bana yar mıdır, adı var mıdır diye sormadan bilirim seni
Göze girmeden, dile gelmeden, yüze gülmeden severim seni”
2003
2003… işte beklenilenin olduğu yıl… Sertab Erener’in seslendirdiği “Everyway That I Can” şarkısı 2003 yılında bize birinciliği getirdi. Gerek şarkın etkileyiciliği gerek Sertab Erener ve dansçıların sahne performansının bu birincilikteki etkisi yadsınamaz derecede güzeldi. Şarkının sözlerini de dans figürlerini de unutmamız adeta mümkün değil. Üzerinden geçen yıllara rağmen bu birinciliğin bizi hâlâ ilk gün ki gibi gururlandırdığını inkâr edemeyiz.
2004
2004 yılında ülkemizin ev sahipliği yaptığı, İstanbul’da gerçekleşen yarışmada bu sefer bizi temsil eden Athena ve “For Real” isimli enerjik şarkısı oldu. Grubun solisti Gökhan Özoğuz’un şarkının ruhuna uygun enerjik performansı tüm dikkatleri üzerine çekti ve 195 puan alarak 4. Sıraya yerleştik.
“Up, I wanna bring you up,
I wanna bring you up”
2007
2007 yılında bizi temsil eden kişi bu kez Kenan Doğulu ve “Shake İt Up Şekerim” isimli şarkısıydı. Bu şarkı ve Kenan Doğulu’nun performansı bize dördüncülüğü getirdi.
“Shake it up şekerim I know what you’re feelin”
2009
Tarihler 2009’u gösterdiğinde, ilan edildiği tarihten itibaren Eurovision yolculuğumuzda belki de en çok ses getiren ve güzel bir sonuç için bizleri beklentiye sokan performanslardan biri Hadise’nin seslendirdiği “Düm Tek Tek” şarkısı oldu ve bizi bir kez daha dördüncülük koltuğuna oturttu. Güzel bir sonuçla eve dönmemizi sağladı.
“Can you feel the rhythm in my heart
The beats going düm tek tek”
2010
2010 yılında yine ülkemizin üst sıralarda olmasını sağlayan, bizi ikincilik koltuğuna oturtan Manga’nın “We Could Be The Same” isimli şarkısı oldu.
2012
2012 yılında ülkemiz son kez Eurovision yarışmasına katıldı. Bizi son temsil eden kişi Can Bonomo ve seslendirdiği “Love Me Back” isimli şarkısıydı. Şarkının ezgisi, denizcilikle ilgili sözleri ve müziği o denli güzel ve sevimli olmasına rağmen yarışmada 7. Sırada yer aldık.
“Oh, hey hey, baby love me back today
Never ever sink my ship and sail away”
2013
2013 yılında TRT, kurallarda yapılan değişiklikler ve politik oylamaları sebep göstererek yarışmadan çekildiğini bildirdi. O tarihten itibaren yarışmada yer almamaktayız.
İrem ARI
Türkiye’nin söz konusu olduğu diğer yazılarımız:
Adı Einstein İle Anılan Türk: Feryal Özel
Nasa’nın Seçtiği İlk Türk Kadın: Dilhan Eryurt