Riskli Hayaliniz: Girişimcilik
“Onu şimdi hayata geçirin, yarın değil. Yarın, eziklerin bahanesidir.” – Andrew Fashion Riskli Hayaliniz: Girişimcilik
Çok sevdiğim bir sözle yazıma başlamak istedim.
Girişimci denince akla sosyal girişimci ve risk alıp kendi işini kuran kişi gelmektedir. Burada risk alıp kendi işini kuran kişi üzerinde duracağız. Sosyal girişimciden de kısaca bahsetmek gerekirse:
Girişimcilik aslında bir davranış biçimidir. Bir başkasının işinde çalışıyorken, herhangi bir sivil toplum kuruluşunda görev alıyorken, hatta devlet memuruyken de önümüze çıkan fırsatları değerlendirerek ve olaylara geniş bir pencereden bakarak girişimci bir tavır ve davranış sergileyebiliriz.
Risk alıp kendi işini kuran kişi üzerine yoğunlaşacak olursak; bir girişimde bulunabilmek için, yerelde ve ulusalda pazarı çok iyi tanımak ve bu pazar içerisindeki fırsatları görebilmek, gereken riskleri en aza indirebilmek ve en önemlisi bu fikir için harekete geçebilmek gerekmektedir. Harekete geçilmediği zaman hiçbir fikir girişime dönüşemez.
Bir çoğumuz üniversite yıllarında, arkadaşlarımızla belki sabahlara kadar süren bir fikir üzerine girişimcilik hakkında konuşmalar ve tartışmalar yaptık. Neredeyse bu fikirlerin hepsi bulunduğumuz ortamda kaldı. Neden mi? Hadi cevaplayalım!
Çünkü neredeyse bu fikirlerin hepsi;
- Esnek çalışma saatleri
- Kendi işinin patronu olma isteği
- İş bulamama gibi temellere dayanmaktaydı.
Esnek çalışma saatleri isteyen ve bu yüzden girişimde bulunmayı düşünen kişi daha işin başındayken harcadığı zamanın farkında olmaz. Sıfırdan bir fikir ile kurulacak işler başlangıçta çok fazla mesai ister ve birçoğumuz daha burada girişimcilik fikrinden vazgeçer. Bu davranışın temelinde ise kısa sürede emek sarf etmeden başarıya ulaşma düşüncesi yatar. Bu düşünce fikirlerinizin önüne geçerek ileriye bakmanızı engeller ve sizi kör eder.
Peki ‘başarılı bir girişimde nasıl bulunulur? Hangi yollar izlenmelidir?’ gibi sorular duyuyorum. Bu soruların hepsini aşağıda cevaplayacağım.
Sizi doğru bir şekilde başarıya götürecek 10 adım;
-
Fikrinizden Emin Olun
“Her şey hiç olarak başladı.” – Ben Weissenstein
Önce düşünün, bu işi gerçekten istiyor musunuz? Bu işi yapabilir misiniz? Sonra bu işin maliyetini çıkarın ve rakip olarak gördüklerinizin faaliyetlerini incelemeye başlayın. En önemlisi iş fikrinizi özümseyin ve en iyi şekilde anlatmayı bilin.
-
Pazar Araştırması Yapın
Satacağınız ürünü veya vereceğiniz hizmeti belirledikten sonra, bu ürünü hangi pazarda satabileceğinize iyi karar vermeniz gerekir. Pazar analizi yapmak çok önemlidir. Ürünümü veya hizmetimi nasıl satarım? Kime satarım? Ne kadar satarım gibi sorulara kendi kendinize yanıt verin, böylece daha emin adımlar atabilirsiniz.
-
Sürdürülebilir Olmasına Dikkat Edin
Çıkacağınız bu yolda en önemli şey; işin sürdürülebilir olmasıdır. Risk alarak ve olağan durumunuzdan vazgeçerek bu yola çıktınız. Mutlak başarı için iyi araştırma ve plan yapın.
-
Workshop Etkinliklerine Katılın
“Alanınızdakilerin en iyileriyle irtibata geçin, onlardan öğrenin.” – Mark Forrester, Woothemes eş kurucusu.
Gireceğiniz işe sizden önce giren ve başarılı olan rakiplerinizi iyi inceleyip analiz edin. Onların başarılı olmasına sebep olan fikir ve yenilikleri uygun şekilde kendi planınıza ekleyin. Workshop etkinlikleri tam da bu iş için. Workshoplardaki girişimcilik fikirlerinden mutlaka faydalanın. Bol bol okuyun.
-
Bildiğiniz İşi Yapın
Bildiğiniz işi yapmak size güven verecektir. Bu da sizin başarı olasılığınızı yükseltecektir. Ayrıca burada sağladığınız başarı ve özgüven ile diğer sektörlere de yatırım yapabilirsiniz.
-
Ortak Seçiminde Duygusal Davranmayın
Üniversite yıllarındaki girişimler genelde çok ortakla yapılır ve bu ortaklar yakın arkadaşlardan oluşur. Burada akla şu soru geliyor; “Arkadaşımla iş yapsam nasıl olur?” ya da “Beraber iş yaparsak aramız bozulur mu?” Bu sorulara olumlu cevap verebilirseniz ve karakterini bildiğiniz aynı zamanda ticari işlere aklı yatkın biri ise sizi daha başarılı kılacaktır.
-
Hukuki ve Mali Konulara Dikkat Edin
Bir şirket sahibi olarak sizde artık vergi vereceksiniz. Bir mali müşavir ile çalışacaksınız. Bunun için hukuki ve mali konuları iyi bilmeniz gerekiyor. Eğer ortaklığınız varsa şartlarını iyi belirlemeniz gerekiyor.
-
Sermayenizi İyi Kullanın
Kendinize ait sermayeyi en iyi şekilde nasıl kullanırım sorusuna iyi bir yanıt vermeniz gerekiyor. Sermaye artırımı için ortak alacaksınız veya kredi çekeceksiniz. İlerleyen süreçlerde zor durumda kalmamak için profesyonel bir yardım almanız gerekecek.
-
Pes Etmeyin
“Kendi işinize başlamak, bir roller coaster’a binmek gibidir. Tepeler ve dipler vardır ve her bir dönüşünüz farklı bir dönüştür. Dipler gerçekten diptir ve yüksekler de gerçekten yüksek olabilirler. Güçlü olmalısınız, karın kaslarınızı sıkmalısınız ve bindiğiniz roller coaster’la maceraya devam etmelisiniz.” – Lindsay Manseau
Artık amacınıza ulaştınız kendi işinizi yapıyorsunuz ve türlü zorluklar ile karşılaşıyorsunuz. Pes etmeyin; bir önceki işinizde de başkası için çalışıyorken türlü zorluklara göğüs gerebilmiştiniz. Hatalarınızdan ders çıkarın, tekrarlamayın ve mücadeleye devam edin. Kendinize “İşimden vazgeçersem hayallerime haksızlık etmiş olmaz mıyım?” sorusunu sorun.
-
Bir Sonraki Adımı İyi Düşünün
Siz artık bir işletmecisiniz. Kendi hayatınızı bu yönde ilerletiyorsunuz, duygularınızı işe karıştırmayın, buna izin vermeyin. Her zaman o anın değil bir sonraki adımın size neler getireceğini düşünün. Önceden yapacağınız her hamle sizi başarıya daha fazla yaklaştıracak.
Kendinize “Sermayem yok nasıl bulabilirim?”, “Fikrimi nasıl geliştirebilirim?”, “Kimden profesyonelce danışmanlık alabilirim?” vb. sorular sorduğunuzu duyuyorum. Bu soruların cevabını aşağıda sizler için verdim. Tabi daha farklı programlar ve özel nitelikli destek veren kuruluşlar var. Bunları da gireceğiniz sektöre özel araştırmalısınız.
Girişimcilere teşvik, hibe, destek veren kurum ve kuruluşlar;
- Avrupa Birliği Hibe Fonları
- TÜBİTAK Destekleri
- KOSGEB
- TKDK Destekleri
- Eximbank
- Ziraat Bankası
Seçenekler ile hibe, teşvik ve girişimcilik kredisi alarak sermayenizi oluşturabilir veya arttırabilirsiniz. Yazımı son bir sözle bitirerek sizlere başarılar dilerim.
“İş kurmak kek yapmaya benzer. Tüm malzemeleri doğru oranda ve doğru kıvamda karıştırmalısınız.” -Elon Musk
GÖKHAN DÜBÜŞ
Diğer blog yazılarımıza göz atmayı unutmayın!