Nereden Çıktı Bu?: ‘Buz Pateni’nin Geçmişi
Buz pateni en köklü sporlardan biridir, buz pateninin geçmişi çok eski zamanlara dayanır. Yapılan arkeolojik çalışmalarda hayvan kemiklerinden yapılmış ilkel patenlere rastlanılmasıyla insanların çok eskiden beri bu sporla ilgilendikleri görülmüştür. Bilinen en eski paten kayan kişi Hollandalı Azize Lidwina (1380-1433)’dır.
Artistik paten 18. yüzyılın ortasında Britanya’da çok fazla talep görmüştür.
- 1742 yılında İskoçya, Edinburgh’da ilk Artistik Paten kulübü kurulmuştur.
- 1772 yılında Artistik Buz Pateni kurallarını belirleyen bir kitap yazılmıştır. Buz pateni 19. yüzyılda gelişmiş, 20. yüzyılda ise teknikler, atlayışlar, figürler spora dahil edilmiştir.
- 1892’de Artistik Buz Pateni, Senkronize Buz Pateni, Sürat Pateni, Kısa Mesafe Sürat Pateni branşlarının hepsini bünyesinde barındıran kulüp Hollanda’da kurulmuştur. Ve günümüzde buz pateni, Hollanda’da milli spor olarak ilan edilmiştir.
Türkiye’de ise buz pateni 1940’ta Erzurum ve Kars’ta ulaşım aracı olarak kullanılmıştır. Aynı yıllarda Ankara’da Gemlik Parkı’nda bulunan donmuş bir havuzda gençler kaymaya başlamıştır. Kayan kişilerin arasında Fehmi Tekellioğlu bulunmaktadır. Orada kayan arkadaşlarıyla birlikte ilk buz pateni kurucuları olmuşlardır. 1991 yılında Türkiye Buz Sporları Federasyonu Artistik Buz Pateni bağımsız bir federasyonun bünyesinde örgütlenmiştir.
Şimdi “Buz Pateni”nin faydalarını hep birlikte inceleyelim:
1) Dayanıklılığı artırır.
Buz pateni düzenli olarak yapıldığında fiziksel dayanıklılık artar. Bunun yanı sıra yüksek enerjili ve yorgunluk karşısında daha dinç olmanızı sağlar.
2) Kalori yakmaya yardımcıdır.
Buz pateni yaparken çok fazla kalori yakılır. Bu sebeple kilo vermek isteyen kişilere bu spor dalı tavsiye edilir. 1 saatlik buz pateni -kişiden kişiye değişmekle birlikte- 700-900 kalori yakmayı sağlar.
3) Stresi azaltır.
İnsanlar günlük hayatında birçok sorun ile karşı karşıya kalıyor. Bunların hepsi stresli bireyler olunmasına neden oluyor. Buz pateni oluşan bu stresi olabildiğince aza indiriyor.
4) Mental gelişimi sağlar.
İnsan vücudu çocukluğundan beri yürüme, koşma gibi aktiviteleri yapma eğilimine sahiptir. Buz pateni ise zihnin ve vücudun farklı şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bu sebeple buz pateni çocukların gelişiminde fazlasıyla etkilidir.
5) Kardiyovasküler sistemini geliştirir.
Düzenli olarak yapılan bu spor kalp ve damar dolaşım sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır.
6) Orta kulak dengesini sağlar.
7) Bel ve boyun fıtığını önler.
8) Sinir sistemini en iyi geliştiren spor dalıdır.
9) Diz problemlerine iyi gelir.
Buz pateni ayaklara ve dizlere çok az yük bindirir. Bu sayede diz problemleri olan kişiler için önerilebilecek bir spor dalıdır.
Buz Pateni Eğitim Seviyeleri
Buz pateni eğitimleri bazı seviyelerden oluşmaktadır. Şimdi bu eğitimleri biraz inceleyelim.
Başlangıç Seviye Eğitimler:
Bu eğitim seviyesinde 4 ders bulunmaktadır. Kişinin gelişimine göre orta veya ileri seviye eğitimlere de geçilir. Derste öğrenilenlerin iyice anlaşılıp kavranması açısından dersler ortalama birer haftayla verilmektedir.
- Yerden kalkma
- Denge/Ayakta durma
- Sabit durma/Duruş pozisyonu
- Dönme
- İlerleme, hızlanma
- Topuk tren, saban duruşu
- T-fren başlangıç
Orta Seviye Eğitimler:
4 ders sonunda daha profesyonel ve estetik kaymak isterseniz bu eğitimleri de alabilirsiniz.
- Dönerek durma
- T-fren
- Paralel dönüş
- Zıplama
- Kaldırıma çıkma
- Kaldırımdan inme
- Bozuk zeminlerde ilerleme
- Geri geri gitme
- Düz geri gitme
- Cross
İleri Seviye Eğitimler:
Buz pateninde kendinizi daha fazla geliştirmek istiyorsanız bu dersleri almanız gerekmektedir.
- Slalom
- Artistik sıçrama, dönme
- Rampa ve tırabzandan atlama
- Twist
- Akrobasi
- Agressive (Aggressive dersler skate parkta verilmektedir)
Sizler için buz pateninin geçmişini, faydalarını ve eğitim seviyeleri araştırmasını yaptık. Umarım bu bilgiler sizler için fayda sağlar.
Şule DİLAN
Benzeri yazılarımızdan biri:
Nereden Çıktı Bu?: “Basketbol”