Manş Denizi’ni Yüzerek Geçen İlk Türk Kadını: Nesrin Olgun Arslan
Karşılaştığı tüm zorluklara rağmen, kuş uçuşu 33 kilometre olan Manş Denizi’ni; önüne çıkan tüm engelleri aşıp 15 saat 47 dakikada, yaklaşık 100.000 kulaç atarak geçen hem Türkiye’nin hem de tüm kadınların gururu olmayı başarmış olan Nesrin Olgun Arslan ’ı gelin biraz daha yakından tanıyalım.
1957 yılında Adana’da doğan Nesrin Olgun Arslan , 7 yaşında yüzmeye başlamış ve çeşitli dereceler almıştır. Aynı zamanda masa tenisiyle de uğraşmıştır. Sporla her an iç içe olan Nesrin Olgun’un hem kısa mesafe yüzmede hem de masa tenisinde birçok ödülü vardır. Ayrıca tramplen atlamada 1976 Türkiye birincisidir.
Öğrenim yaşantısı, liseyi bitirene kadar, Adana’da geçmiştir. 1979’da Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümünü bitirmiştir. İki yıl Beden Eğitimi öğretmenliği yaptıktan sonra Çukurova Üniversitesi Spor Müdürlüğü’nde 3 yıl çalışmıştır. 1988 yılından itibaren, 12 yıllık bir süreçte, Adana Çimento Sanayi’nde spor uzmanı olarak çalışmıştır. 12 yıl boyunca 4000 çocuğa yüzme öğretmiş; birçok çocuk, genç ve yetişkine tenis sporunu sevdirmiştir.
2016 yılında kaptanlığını yaptığı Çılgın Türkler Kadın Yüzme Takımı, Capri Adası’ndan başlayıp Napoli Baia’da son bulan 36 km’lik rotayı geçen ilk Türk takımı olmuştur. Takımı, aynı zamanda, 10 saat 56 dakikalık derece ile “En İyi Kadın Takımı” unvanını da almıştır. 2017 yılında ise Amerika’da ‘Catalina Kanalı’nı (36km) Yüzen İlk Türk Takımı’nda yer almıştır.
Nesrin Olgun, 28 Ağustos 1979’da İngiltere’den Fransa’ya, Manş Denizi’ni yüzerek geçerek bu başarıyı gösteren ilk Türk kadını oldu. Bir inat uğruna Manş’ı yüzerek geçmeye karar vermiş. Gazi Üniversitesi’nde öğrenci olduğu sırada sigara içtiğini öğrenen koçu bölge müdürü Tuncay Şenyüz ona kızınca, henüz 22 yaşındayken bu maceraya atılmış. Tabi ki her şey göründüğü gibi kolay olmamış.
İlk şokunu Manş’ın kıyısına antrenman için gittiğinde yaşamış. Adana‘nın 30 derecelik suyuna alışık olan Nesrin Olgun’un suya girmesiyle çıkması bir olmuş. Antrenörü durumun böyle olacağını bildiğinden onu kısa süreli antrenmanlarla yavaş yavaş suya alıştırmış. Yoğun antrenmanlardan sonra maraton başlamış. Bir süre ara vermeden yüzmüş. Kıyıdan tamamen uzaklaştıktan belli bir süre sonra maalesef medcezir dönmüş. Güvenlik feribotu, onu almaları gerektiğini söylemiş ama o bırakmamış.
Bilincini kaybetmemek için sürekli kulaçlarını saymış. Çünkü soğuk bir süre sonra baş edilemez hale geliyormuş. Yüzücülerden birçoğu bu durumu yaşamış. Bir kısmı kendi etrafında yüzmeye başlamış, bir kısmı geri dönüp kaçmaya çalışmış, bir kısmı da tamamen bilincini kaybederek ne yaptıklarını sormaya başlamış. Fakat o bu talihsizliğin sonunda Türkiye’ye ‘Manş Denizi’ni Yüzerek Geçen İlk Türk Kadını’ olarak dönmüş.
1979 yılında yüzerek “İngiltere’den Fransa’ya Manş Denizini Yüzerek Geçen İlk Türk Kadını” unvanının sahibi olan Nesrin Olgun Arslan, Manş Denizi’ni yüzerek geçmesinin 40. Yılında, 15 Kasım 2019’da, Londra’da düzenlenen törende CSA’nın (Channel Swimming Association) özel ödülünü aldı.
İki çocuk annesi olan Nesrin Olgun’un çocukları Bengü ve Şevket Arslan da anneleri gibi yüzme dalında başarılıdır, her iki çocuğu da Çanakkale Boğazı’nı küçük yaşta geçerek büyük bir başarıya imza atmıştır.
Şu an Adana Seyhan Belediye’sinde Spor Müdürü olan Nesrin Olgun Arslan sayısız etkinlikte, konferansta, üniversitelerde, liselerde konuşmacı olarak gençlere ilham vermeye devam ediyor.
Tek hedefi ise, kendi gibi cesur ve yürekli Türk kadınlarının başarılarını görebilmek.
“Yürekli Kadın olabilmek için ilk önce kendimize güvenmeliyiz. Ben bütün kadınlara bu mesajı vermeye çalıştım. Yani ‘Ben yapamam’ yok. Bıkmayın, usanmayın güzel bir hedef seçin kendinize. O hedef doğrultusunda bir sürü zorluk olacaktır. Dünyada herkesin sorunu bu zorluklar. Önemli olan, zorluklarla baş edebilmeyi öğrenebilmek.”
Betül ALAN
Diğer blog yazılarımıza göz atmayı unutmayın!