Kadrajın Ardındakiler: Çağan Irmak
“Bazen Tanrılara bir kurban gerekir ki Tanrı kalabilsinler” Çağan Irmak
Birçoğumuz Çağan Irmak’ı aile trajedisini, aile meselelerini konu aldığı filmlerinden veya dizilerinden tanıyoruz. En çok da Türk sinemasında herkes tarafından “Açaydım kollarımı gitme diyeydim” sahnesi ile bilinen filmi olan Babam ve Oğlum‘dan biliyoruz.
Çağan Irmak, 1970 yılında İzmir’de dünyaya gelmiştir. Ege Üniversitesi Radyo – Televizyon Bölümü mezunudur.
“Asmalı Konak”, “Çemberimde Gül Oya”, “Babam ve Oğlum”, “Mustafa Hakkında Her Şey”, “Unutursam Fısılda” , ”Dedemin İnsanları” ve “Tamam Mıyız?” gibi ses getirmiş yapımların yönetmenliğini yapmıştır.
Yönetmenin filmlerinin görüntü kalitesinin çok iyi olmadığını görüyoruz. Belki de bunun sebebinin 2000’lerin başlarında çekilen yapımlar olduğunu söylemeliyiz. Fakat 90’larda çekilen pek çok video klibin muazzam kalitede çekildiğini düşünürsek eldeki imkanların aslında en iyi şekilde kullanılabildiğini görebiliriz. Çağan Irmak filmlerinin bir diğer ortak özelliği diyebileceğimiz ise hikayelerin Ege’de geçiyor olmasıdır. Bunu da Çağan Irmak’ın Seferihisar’da doğup büyümesine, Ege Üniversitesi’nde okumasına bağlayabiliriz. Her sanatçı kendi çevresinden beslenir. Kendi çevresinin sorunlarını dile getirir sonuçta.
Çağan Irmak aynı oyuncularla çalışmayı çok sevmektedir. Her yapımında Çetin Tekindor’u, Fikret Kuşkan’ı, Hümeyra’yı ve Melisa Sözen’i görmeye alışkınız. Bu da bir süre sonra aynı filmi izliyormuşuz hissiyatı yaratabiliyor.
Bu yazımızın devamında yönetmenin “Mustafa Hakkında Her Şey” filminden bahsedeceğim.
”Hiçbir şey göründüğü gibi değildir.”
Güzel bir düşü aratmayacak mutlu bir yaşamı vardı Mustafa’nın. Güzel ve severek evlendiği bir eşe, mükemmel bir işe, dünyalar güzeli bir evlada sahipti. Ama hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Mustafa’nın bozulmayacağını düşündüğü, asla yanmayacağını zannettiği bu güzel düş elim bir trafik kazası sonucu kabusa dönüşür.
Ceren ve o anda yanında olan genç bir erkek trafik kazası geçirirler. Genç erkeğin ağır yaralandığı feci kazada Ceren ardında binlerce soru işareti bırakarak hayata veda eder. Bir anda her şeyin kontrolünü kaybeden Mustafa için yaşama artık bilmecelerle doludur. Karısının yanındaki genç adam kimdi? Karısı ondan daha neler saklamıştı? Mustafa bütün bu soruların cevaplarını şeytanın bile aklına gelmeyecek bir plan yaparak kendi yöntemleri ile bulmaya karar verir.
Karısı ile birlikte kaza geçiren ve adının Fikret olduğunu öğrendiği genci rehin alıp uygarlıktan uzak bir yere kaçırır. Ölüm kalım savaşına dönüşen planını büyük bir ustalıkla uygulamaya koyulan Mustafa eve kapattığı Fikret’le kedinin fare ile oynadığı gibi oynamakta, onu çeşitli yöntemlerle konuşturmaya çalışmaktadır. Hayatını cehenneme çeviren trafik kazasının ardındaki gerçeği çözmeye çalışan Mustafa, hiç hesapta yokken hayatının başka karanlık köşelerini de keşfedecek, geçmişiyle ve kendisiyle acımasızca yüzleşecek, bu arada kökleri çocukluğuna kadar uzanan müthiş bir sırrı da itiraf edecektir.
Başrollerinde Fikret Kuşkan ve Nejat İşler’in bulunduğu 2004 yapımı dram psikolojik gerilim filmi olan Mustafa Hakkında Her Şey, IMDB’den 7.6 puan almıştır.
Daha öncede belirttiğim gibi film, görüntü kalitesinin iyi olmadığı bir Çağan Irmak filmi olarak karşımıza çıkıyor. Fakat Mustafa’nın kendi içindeki yolculukları, geçmişi ile yüzleşmeleri ile film bizi kendisine çekiyor. Fikret Kuşkan başarılı bir oyuncu olsa da bu filmde ara ara mimiklerinde, tepkilerinde abartıya kaçtığı oluyor maalesef. Buna rağmen Nejat İşler’in muhteşem oyunculuğu ile birlikte duyguları seyirciye yansıtmayı başarabiliyorlar.
Filmde Mor ve Ötesi müziklerinin öneminden, gerilim heyecan kattığını belirtmeden yazı bitirilemezdi. Daha önce hiçbir film müziğinin film ile bütünleştiği bir Türk filmi izlememiştim hissiyatı yaşatan Mor ve Ötesi’nin kendini gösterdiği, geniş çevrelerce tanınmasında etkili olan ve bir Mor ve Ötesi klasiği haline gelmiş olan “Bir Derdim Var ve Küçük Sevgilim” müzikleri ilk defa bu filmde çalmıştır. Yer yer akustik tınıları ile yer yer gerilim katmasıyla filmin enerjisine uyup bütünleşmiştir. Ayrıca “Bir Derdim Var” şarkısı 41. Altınportakal Film Festivali’nde en iyi film müziği ödülünü almıştır.
AZİZE ADIBELLİ
Diğer blog yazılarımıza göz atmayı unutmayın!