İş Yerinde Motivasyon Yükseltici Taktikler
İş yerinde motivasyon yükseltici taktikler nelerdir sorusuna motivasyonun ne olduğunu öğrenerek başlayalım. Motivasyon, insanların ortaya koymak istedikleri üretimi oluşturma sürecindeki hareketlenmedir. Motive olmuş bir çalışan iş yerinde daha çok verimli olur ve diğer çalışanların aksine yönlendirilmesi daha kolaydır. İstenilen çalışma ortamı motivasyon ile birlikte daha sağlıklı ve daha dinamik olmada çok önemlidir. Zaman zaman bu ortamı işveren çalışanlarına farklı tekniklerle sağlamaktadır. Kimi zaman esnek çalışma saatleri uygulanır kimi zaman ise çalışan maaşlarına zam uygulaması yapılarak verimliliği artırmak amaçlanır. Bazen de bu istenilen hareketlenme olmadığında bireysel olarak kendimize bu ortamı sağlamalıyız. Durum bu olduğunda akla bazı sorular geliyor;
- İş yerinde çok mu bunalıyoruz?
- Çalıştığımız iş bir zaman sonra bize keyif vermekten çıkıp zorunluluk haline mi geliyor?
- İş yerindeki bu monotonluğu nasıl bozarız?
- İş yerinde motivasyon yükseltici taktikler nelerdir?
Hayatımızın ortalama 20 yılını öğrenerek geçiririz. Bu öğrenme süreci içerisinde bireysel isteklerimize ve yönelimlerimize göre farklı alanlarda yer alırız. Bazen ise bu yönelimlerimiz bize meslek hayatlarımızda yol gösterir. Eğer sevdiğimiz yönlerimizle ilgili bir iş ile uğraşırsak keyif verir. Sevmediğimiz durumlarda ise yapmak zorunda olduğumuz bir işe dönüşür. Bunu genellediğimiz zaman toplumun belli bir kesimi para kazanmak için hiç sevmediği işlerde çalışıyor. Durum böyleyken çalışma hayatının rutin ve sıkıcılaşması çok normal olmaktadır. Peki bu durumdan kurtulup iş hayatını katlanılır kılmak ve yapılan işten keyif almak için neler yapılabilir?
1- Çalıştığınız ortamı keyifli bir yere dönüştürün.
İçinde bulunduğumuz ortam bizi bir işi yapmaktan ya uzaklaştırır ya da daha da motive ederek aynı işe yakınlaştırır. İşin bulunduğu ortamın tercihen daha aydınlık ve havadar olması önerilir. Mekândaki mobilya seçiminde ise açık renkli ve konforlu eşyaların kullanılması gerekir. Renkli ofis araçları ve güzel kokulu çiçek seçimleri de ortamdaki enerjiyi yükseltmekte büyük rol oynamaktadır. Mekânın temiz oluşu da önemlidir. Çok fazla harcamada bulunmadan küçük dekoratif tablolar ve objelerle ortamın havası değiştirilebilir.
2- Çalışma saatleri dışında keyifli aktivitelerle üstünüzdeki yorgunluğu atın.
Eğer yoğun tempolu, mental yorgunluk içeren bir işte çalışıyorsanız ve işiniz zaman zaman sıkıcı geliyorsa iş dışında keyifli bir aktiviteyle uğraşarak kendinize iş yerinde motivasyonunuzu yükseltebilecek taktikler oluşturabilirsiniz. Bunlar, spor yapmak, kitap okumak, bulmaca çözmek ve benzeri sosyal faaliyetler olabilir.
Bu aktiviteleri daha çok kendimizi geliştirici ve yorucu olmayacak şekilde seçersek iş ortamında da bizlere ayrıcalık sağlayarak fark yaratabilir.
3- İş yerindeki meslektaşlarınız ile sohbet edin ve birtakım anları paylaşın.
Bu yöntem bizleri hem sıkılmaktan alıkoyacaktır hem de enerjimizin yüksek kalmasında yardımcı olacaktır. Çünkü nitekim insan bir şeyleri paylaşmak ister ve bu paylaştıklarımız bizleri birbirimize karşı yakınlaştırır. Bu yöntem genelde aradaki bağı kuvvetlendirerek daha sağlıklı iletişimler kurmamıza yol açar. Çünkü iletişim, hayatımızın her alanında var olur. Bununla berber güler yüzlü olmak da iletişimi kuvvetlendirmekte önemlidir. Jest ve mimikler, beden dili doğru ve sağlıklı bir bağ kurmada rol oynar.
4- Kendinize güvenin ve özgüveninizi yüksek tutun.
Öz saygı dediğimiz (öz güven) şey, kişinin kendine olan güvenidir. İş yerlerinde de bu çok önemlidir. Bir işi yapabilmekte ve o işin üstesinden gelebilmekte insanın kendine olan inancı devreye girer. En basitinden bir sunum yapılacak ve bu sunumu yapacak kişiyi seçmek üzereler. Sizce işi en pasif kişiye mi verirler yoksa kendine inanan ve karşısındakine de bu işe inandıran kişiye mi verirler? Bunun cevabı aslında çok açıktır. İş hayatı bazen göründüğünden daha acımasız olabilir. Bu yarışta galip gelmek için biraz risk almak ve kendimize güvenmek gerekir.
5- Monotonluktan kurtulun.
Çalıştığınız işin geliş gidiş saatleri genellikle bellidir. Bu pek değişmez. Ama değiştirebileceğimiz şeyler de vardır. Bu da o günün akışıdır ve o akışta neler yaptığımızdır. Mesela en basit değişim adımlarımızı nasıl attığımızla başlar. Bugün dünden daha fazla veya daha az adım atmış olabiliriz. Güne kahveyle başladıysak ertesi gün çaya dönebiliriz. Bunlar en basit değişimlerdir. Bugün masanızın üzerindeki ofis eşyaları sağ taraftaysa yarın sol tarafa alın. Üzerinize giydiğiniz kıyafetten tutun da kurduğunuz cümlelerdeki değişiklikler size iyi gelecektir. Ufak değişimler anlık iyileşmelere sebep olabilir.
6- Başkalarından taktir görmek için öncelikle siz kendinizi taktir edin.
Yaptığınız işin beğenilmesini ve çevredekilerce taktir edilmesini istiyorsanız ilk önce kendinize beğendirmekle başlayın. Özenle yapılan işler taktir görmeye layıktır. Ve bu, çevredekilerin size karşı duyduğu beğenilmeler o işe karşı olan motivasyonunuzu aşırı derecede etkiler. Kendimize verdiğimiz değer başkalarının bize verdiği değerden daha önde olmalıdır. Sadece beğenilsin diye yaptığımız işler bize çok zor gelir. Omzumuzda taşıması zor bir yüktür adeta. Yaşam kalitesini düşürmeye de yol açar. Kendimizi zorladığımız her iş bize stres olarak geri döner. Stres her şeyin başı olduğu gibi başarısızlığın da önünde büyük bir engeldir.
7- Çalışma yoğunluğunuzu yönetin.
Gün içerisindeki iş dağılımını planlayabilmek çok önemlidir. Her gün aynı iş temposuna sahip olamayabilirsiniz. Kimi zaman su içmeye bile vakit bulamayacak kadar yoğun olurken kimi zaman da boş oturmaktan sıkılacak hale gelebilirsiniz. Ama önemli olan her iki şekilde de bunun düzenini ayarlayabiliyor olmaktır. Bu da iş yerinde motivasyon yükseltici bir diğer taktiktir. Öncelikle sabah saatleri günün en enerjik ve en verimli zamanlarıdır. Bu zamanlarda yoğun işleri halletmek ve günün geri kalan saatini de daha rahat geçirmek motivasyonunuzla birlikte bedensel ve düşünsel sağlığınız için de yarar sağlayacaktır. Yoğun çalışılan zamanın ardından beyni yormayan ve kısık sesle dinlenilen müzikler de ruhu dinlendirmektedir. Çünkü motivasyon dediğimiz, kişinin kendi eliyle düzeltip kendi eliyle bozabileceği bir hareketlenmedir.
8- Bol sıvı tüketin.
İnsan vücudunun günlük karşılanması gereken su miktarı yaklaşık 1.5-2 lt’dir. Tüketilen su;
- Vücut ısısını dengeleyerek metabolizmayı hızlandırır.
- Kan dolaşımında etkilidir.
- Sıvı eksikliğinden kaynaklanan unutkanlık, dikkat problemi gibi beyin fonksiyonlarını düzenler.
- Vücut direnci ve bağışıklığın güçlenmesini sağlar.
- Stres, çalışma temposundan kaynaklanan yorgunluk, gerginlik ve depresyonu önler.
Ve daha birçok önemli hususta rol oynar. Yalnız bizim fazlaca üzerinde yoğunlaştığımız maddeler kısaca bunlardan ibarettir. Çünkü bu maddeler kişinin fiziksel durumunu etkilemekle kalmayıp mental sağlığı açısından da önem arz eder. Hal böyle olurken masamızda veya her an yanımızda su veya sıvı içeren gıdalar bulundurmalıyız. İş anında tüketemiyorsak bile bunun için zaman ayırıp bu gereksinimi atlamamalıyız.
9- Dikkat dağınıklığına yol açan şeylerden uzak durun.
İş ortamı dikkat gerektiren bir ortamdır. Hem kişinin motivasyonunun bozulmaması hem de ilgilendiği işe kendisini verebilmesi açısından dikkat dağınıklığına yol açacak şeyleri ortadan kaldırmak yararlı olur. Bu bir obje, ses veya kişilerden ibaret olabilir. Nitekim bahsettiğimiz dağınıklık kişilerden kaynaklanıyorsa bundan uzaklaşmak biraz zor olabilir. Ama imkânsız değildir. Bunu işvereninize gayet makul bir dille anlatarak orta yolu bulabilirsiniz. Şayet gerekli şartlar sağlanmadığı taktirde bu dikkat dağınıklığı günden düne tekrar ederek sizin yenilemeye çalıştığınız motivasyonun tam ortasından çatırdamasına sebep olur. Bunun doğurmuş olduğu sonuçlara gelirsek de tamamen karşımıza, verimsizlikten ibaret olan keyifsiz bir çalışma ortamının sergilenmesine zemin hazırlar. Bu da iş yerinde motivasyon yükseltici taktikler yazısının son maddelerinde yer almaktadır.
Sümeyye BARUTÇUOĞLU
İlginizi Çekebilir:
4 Adımda Başarılı Olmakİş Hayatında Başarılı Olmanın Sırları
Kariyerinize Işık Tutacak 4 Kitap
Hatadan Ders Almak İçin Gereken 5 Adım
4 Adımda Başarılı Olmak