İlklere İmza Atan Türk Kadınları
Bu haftaki yazımız geçmişe iz bırakan ilklere imza atan Türk kadınları ve hikayeleri. Unutmayalım ki akan zaman içerisinde zamana meydan okuyan ve akan zamanla beraber, kaybolmayan insanlar her dönemde mevcuttur. Bu insanlar ne kadar geçmişte kalsalar da geleceğimize ışık tutarlar ve bizde geçmişin tozlu raflarından ” İlkelere İmza Atan Türk Kadınları” başlıklı yazımızı sizler için derledik.
1) Afife Jale
Afife Jale, İstanbul Kadıköy’de 1902 yılında doğmuştur. İlerleyen yaşlarında tiyatroya büyük ilgi duyan ve yeteneği olan Afife 10 Kasım 1918’de, Darülbedayi’nin tiyatro için açtığı sınava girdi ve bundan sonrasında sınavı kazanan Afife Darülbedayi’ye çıktı. Derülbedayi’ye kabul edilen 5 Müslüman kadından biriydi. Sahneye Hüseyin Suat, ”Yamalar” adlı oyununda ”Jale” takma adıyla sahneye çıktı. Bununla birlikte sahnede performansıyla göz dolduran Afife ayakta alkışlandı. Ve sahneye çıkan ilk Türk Müslüman kadın oyuncu olarak tarihe adını yazdırdı.
2) Lale Orta
İlk kadın hakem olan Lale Orta 1986 yılında başladığı hakemliği futbolculukla 1989 yılına kadar sürdü ve Türkiye liglerinde Orhan Ayhan ile birlikte bir çok maç anlattı. Türkiye deki orta ve yardımcı hakemlik görevinde bulundu. Son olarak ”Kadın Ve Spor 2002 Avrupa Kıtası Ödülü”nü kazandı.
3) Safiye Ali
İlk kadın doktordur ve 1891 yılında İstanbul da doğmuştur. Balkan savaşı sırasında cepheden gelen bir çocuk yaralıyı görünce doktor olmaya karar vermiştir. Fakat o dönemde bir kadının doktor olması çok zor ve hatta imkansızdır… Fakat Safiye Ali pes etmemiş ve zorluklara göğüs gererek imkansız olan şeyi başarmış ve tarihe imza atmıştır.
4) Samiye Morkaya
Samiya Morkya, Türkiye’nin ilk kadın otomobil yarışçısıdır. 1922 yılında ehliyet alan il Türk kadındır. Samiya Hanım 1930 ve 1931 yıllarında dereceye girmiş ve derece yapmıştır. 1932 yılında İstanbul’ da bulunan İstinye Köprüsü ile Zincirlikuyu arasında düzenlenen ralli yarışmasını kazanmıştırve Samiya hanım o dönemde toplumda kadınların spor alanında öncüsü olmuş ve hatta otomobil yarışlarının, otomobillerin sadece erkeklerin ilgi alanı olmadığını göstererek tarihe imzasını atmıştır.
5) Semiha Es
İlk Türk kadın savaş muhabiri ve fotoğrafçı. Ünlü gazeteci Hikmet Feridun Es’in eşi ve ilk kadın savaş fotoğrafçılarından sayılıyordu. Fotoğrafa eşinin röportaj seyahatleriyle başladı. Eşi ile gittiği Kore’de Hürriyet Gazetesi savaşın görüntülenmesi için Semiha Es’i görevlendirdi. Ve Türk kadına bir alanda daha kendini gösterme fırsatı yarattı.
Daha fazla yazılarımıza göz atmayı unutmayın!