#FİGPusula ‘Davranış Bilimlerinde Yeni Yaklaşımlar’
SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda düzenlediğimiz seminerde Freud Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Mütevelli Başkanı, İliria Balkan Üniversitesi Türkiye Genel Koordinatörü ve Eğitim Konfederasyonu Başkanı Prof. Dr. Ali İlseven ve Profesyonel Yaşam Koçu ve NLP (Nörolinguistik/Duyu-Dil Programlama) Uzmanı Harun Gökçekaya konuşmacı olarak katıldı. Seminere Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu, Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zafer Danış, çeşitli kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğretim üyeleri ve öğrencilerden çok sayıda katılımcı yer aldı.
Seminerin açılışında konuşan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu, her insanın riski de imkânı da içinde barındırdığını, ancak risk ve imkânın aynı zamanda birbiriyle karşılaştığında ortaya çıktığını söyledi. Prof. Dr. Daşcıoğlu, “İnsanın yüceliği kavramını kaybetmemeliyiz. Kendimize saygı duymalıyız. Bunun karşımızdaki kişiye duyduğumuz saygıdan kaynaklandığını da unutmamalıyız” diye konuştu.
Prof. Dr. Mehmet Zafer Danış, konuşmasında davranışların özellikle bilinmeyen taraflarıyla ele alınması gerektiğini ifade ederek, “Bunu bir buz dağının altında yatan kitleye benzetebiliriz. Yapılan eylem, hal ve hareketler aslında dışa yansımış süreçlerdir. Ama bu süreçlerin altında insanın ruh durumu yatmaktadır” dedi.
Vizyonunuz olsun
Prof. Dr. Ali İlseven, seminerde gençlerde liderlik becerisi geliştirme yöntem ve teknikleri, insan ilişkilerinde davranış gözlemleme, analiz etme ve yorumlama süreçleri, beden dili ve iletişim çatışmaları, görsel, işitsel ve kinestetik zeka çeşitleri ve öğrenme biçimleri, psikanalizde hipnoz teknikleri ve astral beden eğitimleri verdi.
İnsanların karşısındaki kişiden her zaman kendisi gibi olmasını beklediğini belirten Prof. Dr. Ali İlseven, “Karşımızdaki insana inançlarımızı dayatmaya çalışıyoruz. Diyelim ki karşınızdaki kişi sizi sevdiği için kendisinden vazgeçti. Lütfen açıkça düşünün, kendisine hayrı olmayanın size hayrı olur mu? Lütfen değer verdiğiniz insanların sizin için değişmesini beklemeyin. O zaten değer veriyorsa aranızda bir uyum sistemi vardır” dedi.
Hayata dair uzun vadeli ve geniş planlamalar yapmak gerektiğine dikkat çeken İlseven, bu konuda öğrencilere tavsiyelerde bulundu. İlseven, “Bizimle aynı istikamette olan insanlarla bilgi alışverişini sürekli kılmalıyız. Vizyon oluşturun. Bir vizyonunuz olmazsa hiçbir şey yapamazsınız. Alanınız da uzmanlaşıp alanınızla ilgili vizyonlar yaratın. Her türlü imkan elinizde” ifadelerini kullandı.
Kendinizi keşfedin
NLP Uzmanı Harun Gökçekaya ise seminerde motivasyon sağlama, hedef belirleme yöntem ve teknikleri, CV oluşturma, duygu yönetimi konularında eğitim verdi. Gökçekaya, “Kendimizi keşfetmediğimiz zaman yapamayacağımızı düşünüyoruz. Hepimiz çok özeliz, çok farklıyız. Biz o kadar çok şey ifade ediyoruz ki olmazlarımız, hayalleriniz, neleri başarabileceğiniz noktasında düşündüğünüz zaman gerçekten çok şeyi aşabilecek güç ve enerji yalnızda sizde” ifadelerini kullandı. Öğrencilere de bazı tavsiyelerde bulunan Gökçekaya, “Bölümünüz ne olursa olsun ne öğrendiğinizden çok öğrendiğiniz bilgileri aktarabilmeniz önemli. Bir alan seçip kendinizi o alanda geliştirin. Bilgilerinizden emin olun ve kendinize inanın. Çok iyi işler, projeler doğru ifade edilemediği için ilerleyemiyorlar. Kendinizi doğru ifade ettiğiniz an yaptıklarınız anlam kazanıyor” şeklinde konuştu.
Eğitim sonrası serbest soru cevap bölümünde katılımcılar Prof. Dr. Ali İlseven’e sorular yöneltip, fikir ve görüş paylaşımında bulundular. Ücretsiz olarak düzenlenen eğitim sonunda katılımcılar Eğitim Konfederasyonundan akredite sertifika almaya hak kazandılar.
Eğitim sonunda Engellilerin sosyal hayata katılımı, istihdamı ve üretken çalışmalarının teşvik edilmesi hususunda farkındalık oluşturabilmek için Prof. Dr. Ali İlseven ve NLP Uzmanı Harun Gökçekaya’ya plaketin yanında çiçek takdimi yerine Arifiye Yetişkin Zihinsel Engelliler Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde kalan engellilerin yaptığı üzerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “Engelli Emeği” yazılı etiketleri olan ve kuruluş derneğinden satın alınan tablolar, Prof. Dr. Mehmet Zafer Danış ve Sosyal Hizmet bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özden Güneş tarafından eğitimcilere takdim edildi.