FiGBrands “Siber Güvenlik Zirvesi” Etkinliğini Tamamladık
Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde 2 oturumda gerçekleştirilen etkinliğimize; STM Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Direktörü Bülent Ersal , Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Prof.Dr.İbrahim,GAİS Genel Müdür Yardımcısı Hasan Mutlu ve Platform Güvenliği Teknik Proje Yöneticisi Şerif Can Özkaya konuşmacı olarak katıldı.
STM Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Direktörü olan Bülent Arsal, konuşmasına 20 yıllık çalışma hayatına nasıl girdiğini anlatarak başladı. Kendi tecrübelerinden yola çıkarak gençlere çeşitli konularda tavsiyelerde bulundu. Gençlerin kendilerini farklı alanlarda geliştirip, teknolojinin her türlü imkanından herkesin yararlanması gerektiğinden bahsetti. “Farkındalık, dikkatimizin her zaman üstünde olmalıdır. “ diyerek siber güvenliğin bir süreç olduğunu ve bu sürecin daha dikkatli gözlemlenmesi gerektiğinin üzerinde durdu. Stres yönetimi konusuna da ayrıca değindi ve stresin sadece kişinin şahsını değil, yapılacak işi hatta şirketi de olumsuz anlamda etkilediğini vurguladı.
Konuşmasına Kritik Altyapının tanımı ile başlayıp bu sistemlerden birinde çıkacak problemin düzenin genelini etkileyeceğinden bahseden Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. İbrahim Özçelik, elektrik enerji şebekesi, IT(BIT) ve OT(EKPS) arasında ki farklar, siber saldırı teknikleri, iletim hatları gibi çok sayıda konuya değindi. Ayrıca anlattığı konulara siber güvenlik boyutundan baktı ve kurumlarda her halükarda risk yönetiminin bulunup aynı zamanda uygulamaya konulması gerektiğinin de altını çizdi. Konuşmasını, Sakarya Üniversitesinde konuyla ilgili yaptığı çalışmaları anlatarak sonlandırdı.
2. Oturumumuz GAİS Genel Müdür Yardımcısı Hasan Mutlu ile başladı. Jandarma siber güvenlik komutanlığında bir dönem çalışmış olan Hasan Mutlu, İHA ve SİHA’lar ile savaşın boyutunun ciddi anlamda değiştiğinden bahsetti. Savaşın tanımını yaptı, savaşın insanların direncini düşürdüğünden bahsetti. Siber savaşın altını çizerek sıklıkla bu konu üzerinde durdu. Siber savaşların fiziki bir tahribat verdiğinin kanıtı olarak dünyada ki savaşlar üzerinden çeşitli örnekler verdi ayrıca insanların psikolojik durumlarının da konuyla iç içe olmasına değindi. Gelecekte siber savunma ile ilgilenecek olan öğrencilere tavsiye verip siber güvenlik ile neden ilgilenmemiz gerektiği üzerine fikirlerini bizimle paylaştı. Ayrıca öğrencilere kolaylık olması adına staj ve iş imkanları hakkında deneyimlerini bizlere aktardı.
Son konuşmacımız olan Platform Güvenliği Teknik Proje Yöneticisi Şerif Can Özkaya, IBM‘nin yayınladığı raporlar üzerinden bizlere güzel bir sunum yaptı. Konuşmasına atak düzeyi genişlemesinde siber dayanıklılığı arttırmak ile başladı. Sanal ortamda bulunan hackerlerin güncel siber saldırılarından ve bizlere olan etkisinden bahsetti. İsrail ve Hamas savaşını örnek göstererek ileride içinde bizimde bulunduğumuz herhangi bir durumda kendi sistemlerimizi savunmamız gerektiğini, önlem alınmadığı taktirde siber saldırıların finansal açıdan ciddi zararlar vereceğinin altını çizdi. Güncel siber saldırılara karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz? İnternet ortamında kişisel bilgi sızdırılması durumunda ne gibi önlemler alabiliriz? Gibi soruları da yanıtsız bırakmadı. Siber Güvenlik ile ilgilenen gençler için eğitim önerilerinden ve düzenlenen dijital etkinliklerden bilgiler sundu. Gençlerin kendilerini geliştirmesi üzerinde durup bol bol okumaları gerektiğinin böylece başarıya ulaşacaklarını söyleyerek ufak tavsiyelerde bulundu.
Hazırlamış olduğumuz bu etkinlik, başkanlarımızın konuşmacılarımıza plaket taktimi yapılmıştır. Fuaye alanımızda konuşmacılarımız öğrenci arkadaşlarımızın sorularını cevapladı ve bizler konuşmacılarımızla kısa bir röportaj gerçekleştirdik ve etkinliğimiz bu şekilde son buldu.