“FiGBrands: Sektörde Dijital Dönüşüm Zirvesi” Etkinliğini Gerçekleştirdik
Bursa Teknik Üniversitesi Fikir ile Gelecek Topluluğu’nun düzenlemiş olduğu “FiGBrands: Sektörde Dijital Dönüşüm Zirvesi” adlı programın ilk günkü konukları : Turkcell’de Veri Bilimcisi olarak görev alan Burak POLATER, Tofaş’ta BT Ticari Alan Çevik Lideri olan Haydar VURAL, Doğuş Teknoloji’de Kıdemli Mühendis olarak görev alan Burak Selim ŞENYURT idi ve ikinci günkü konukları ise : Borçelik’te Teknoloji Geliştirme Yetkili Uzmanı olarak çalışan Ali GÖZAY, Vestel Kıdemli Yazılım Mühendisi Berk ÇİNAR ve son olarak da Borusan Cat Dijital ve Teknoloji Departmanında Yapay Zeka ve Robotik Çözümleri Ekibinde görev alan Esra AKCA idi.
Çeşitli üniversitelerden öğrencilerin ve yeni mezunların katıldığı, her zaman olduğu gibi konuklarımızın deneyimlerinden değerli bilgiler edinmeye fırsat sağlayan, yeni fikirlere kapı aralayan ve kaliteli zaman geçirdiğimiz iki etkinlik daha gerçekleştirilmiş olduk.
Program, Sayın Burak POLATER’in konuşmaları ile başladı. Data science ve makine öğrenmesi alanı hakkında kendi deneyimlerinden bahseden Polater, bilim dünyasındaki bazı kıyaslamalarıyla yolumuza ışık tuttu. Bunun haricinde tahmin kavramını detaylı bir biçimde anlatan Polater ne kadar kıymetli olduğunun da altını çizdi. Son olarak kendisinin de görev aldığı Turkcell’in veriyi nasıl kullandığını ve neden bu kadar hızlı olduğunu bizlere açıkladı.
Burak Bey’in sunumundan sonra Sayın Haydar VURAL bizlerle idi. Konuşmasına okuduğu okullardan ve çalıştığı firmalardan bilgiler vererek başladı. Daha önceki çalışma hayatında de hep bu sektörde görev aldığını söyleyen Vural, Tofaş’taki pozisyonundan bahsetti. Tofaş nedir ve ne yapar sorularını yanıtlayan Vural sıkça duyulan big data, deep learning ve image processing gibi kavramları bizler için açıkladı. Son olarak da veriden değer yaratmayı detaylı bir biçimde bizlere aktardı.
İlk günün son konuşmacısı olan Burak Selim ŞENYURT, ilk olarak bilgisayarla çok küçük yaşta tanıştığını ve nasıl tanıştığını bizlere aktardı. Kurumsal dünyada .Net’in ne olduğunu nasıl geliştiğini anlattı. Oyun geliştirme hakkında nasıl bir yol izleneceği hakkında bizleri bilgileriyle aydınlattı. Akabinde yazılım mimarisi nedir, kaça ayrılır, nerelerde kullanılır gibi soruların cevaplarını bizler için açıkladı. Son olarak da en büyük tehlike olarak adlandırılan teknik borçtan söz etti ve bizlere kaynak önerilerinde bulundu ve ilk günkü program burada son buldu.
Programın ikinci günü , Sayın Ali GÖKAY’ın konuşmaları ile başladı. Borçelik’in nasıl bir firma olduğundan bahseden Gökay, yapay zeka uygulamalarını burada nasıl kullandıklarını anlatarak yolumuza ışık tuttu. Bunun haricinde çeşitli kodlamalarla geliştirdikleri sistemler hakkında bizleri bilgilendirdi. Son olarak da BorMech-Parametre Optimizasyonunun ne işe yarardığını bizlere aktardı.
İkinci gün Sayın Ali GÖZAY’ın sunumunun ardından Sayın Berk ÇİNAR değerli konuşmaları ile bizlerle idi. Konuşmasına yazılımın ne olduğunu bizlere açıklamakla başladı dahasında yazılımcının kim olduğunu, görevlerinin ne olduğundan, bu görevlerin olumlu ve olumsuz yönlerini bizler için açıkladı. Yazılımı geliştirmek içinse verinin iyi bir şekilde analiz edilmesindeki öneme değindi. Akabinde
Vestelde çalışmanın bir gününü nasıl şekillendirdiğini bizlerle paylaştı. Son olarak da yazılımcı olmak için neler yapılmalı sorusunu bizim için yanıtladı.
Günün son konuşmacısı aynı zamanda etkinliğimizin de son konuşmacısı olan Değerli Esra AKCA’nın katılımıyla gerçekleşti. Akca, çalışmış olduğu Borusan pozisyonundan ve ödüllü uygulamalarından biri olan ses ile hata tesbiti yapan borusan uygulamasından bahsetti. Bunun haricinde Borusan’daki diğer yapay zeka uygulamalarına da değindi. Bu sürecin nasıl ilerlediğini de bizler için anlattı. Son olarak da uluslararası bilimsel dergilerde çalışmasından ve yayınladığı makalelerin kariyerine olan olumlu etkilerinden bahsederek konuşmasını bitirdi. Esra hanımın konuşmasının ardından biz de bir etkinliğimizin daha sonuna gelmiş olduk.
Her iki günün de değerli konuşmacıları, katılımcılarımızdan gelen her soruyu hiç gocunmadan yanıtlamaları ve bizlere yaptıkları sunumlar için teşekkürlerimizi ilettik bunun ardından programımız da burada son bulmuş oldu.