A’dan Z’ye Erasmus+ “Erasmusgram” ile Röportaj
#FiGInternational markası kapsamında gerçekleştirdiğimiz A’dan Z’ye Erasmus+ etkinliğimizde bizlere konuk olarak Erasmusgram‘ın Kurucusu Fatih Öncebe eşlik etti. Fatih beye “Erasmus nedir? Erasmus nasıl yapılır? Erasmus şartları nelerdir?” gibi tüm soruları sorduk.
Moderatörlüğünü Betül Alan’ın gerçekleştirdiği etkinliğimizde hem yurt dışı fırsatlarına değindik hem de Bengi Su Uçar, Nurgül Çeştan, Anıl Altun ve Özlem Kılçer eşliğinde birbirinden farklı ülkeleri ziyaret ettik.
Fatih Öncebe Kimdir?
Fatih Öncebe: “Eramusgram serüvenim 2 yıl önce başladı. Buradaki amacım; gençler arasında fırsat eşitliğini yaratmak, bu anlamda da uluslararası faaliyetlerin yaygınlaştırılması amacıyla geniş bir çatı oluşturmaktı. O alandaki serüvenim hala devam ediyor. Ayrıca Erasmusgram Organizatörü olarak da ekibimiz ile beraber hem aktiviteler hem yurt dışı fırsatlarının bilinirliği gibi bilgilendirmelerin yapıldığı, etkinliklerin düzenlendiği bir organizasyonu devam ettiriyorum. İnşaat Mühendisiyim.”
Gönüllülük Nedir?
Fatih Öncebe: “Bu tür programlara katılmak istiyorsak ilk olarak içimizdeki gönüllülük ruhunu yansıtabilmemiz gerekiyor. Gönüllülük projelerine katılmayı düşünen kişilerin ilk olarak yerelde de bu tecrübeyi yaşamaları gerekiyor. Üniversite toplulukları, sivil toplum kuruluşlarına dahil olarak bu projelere katılabiliyoruz. Böylelikle, toplumsal anlamda fayda sağlayıp ufkumuzu açacak etkinliklerde yer alabiliriz.”
Gönüllülük fırsatları nelerdir?
1. Gençlik Değişimleri
Fatih Öncebe: “18-30 yaş arasındaki gençlerin katılabileceği projelerdir. Motivasyonu yüksek gençler, belli bir eğitim veya yabancı dil şartı olmaksızın değişim programlarına katılım gösterebilirler. 5 ile 21 gün arasında süren kısa süreli faaliyetler içeren, grup halinde katılabildiğiniz hareketlilik projeleridir. Genellikle en az 2 ülke katılımcıları olan, maksimum 60 minimum 16 kişinin aynı anda katılabildiği faaliyetlerdir. Kaç kişinin katılım gösterebileceği projeyi yazan kurum tarafından belirlenmektedir. Gençlik Değişim Programları’nda; seyahat, konaklama, yemek ve vize desteği sağlanır ve proje sonlarında katılım gösteren kişiler, uluslararası bir sertifika sahibi olabilmektedir.”
Youth Exchange ile Training Kurs arasındaki farklar nelerdir?
Fatih Öncebe: “Youth Exchange programlarında 18-30 yaş arasındaki gençlerin katılabildiği, aktivitelerin daha bol olduğu programlardır. Takım lideri olur ve lider için bir yaş sınırlaması söz konusu değildir. Takım Lideri, bulunduğu grup içerisinde herhangi bir durum karşısında başvurulan ilk kişidir. İngilizce seviyesi iyi olmalıdır.
Training Curse için ise bir yaş sınırı yoktur fakat 18 yaş üzeri olmak yeterlidir. Eğitim odaklı olduğundan dolayı aktivitelerden ziyade atölye çalışmaları daha fazladır.”
2. Avrupa Dayanışma Programı
Erasmus+ Nedir? Gönüllü Projelerde kimler yer alabilir?
Fatih Öncebe: “18-30 yaş arasındaki gençleri kapsayan programlardır. 2 ile 12 ay süren, iki defa yapılabilecek bir kısa bir de uzun projeleri kapsar. Toplamda 14 ay yapma hakkı olan ücretsiz projelerdir. Dil gelişimi sağlayabilir, gezme kültürünün çok olduğu keyifli projelerin, Bireysel Gönüllülük ve Gönüllülük Takımları şeklinde iki türü vardır. Avrupa Dayanışma Programları; seyahat, konaklama, yemek masraflarını karşılar ve yerel dil desteği sağlar; gidilen ülkeden yerel dil desteği alınmaktadır. Yerel dil desteğinin temel amacı; dil öğrenmekten ziyade projeye katılan kişinin bulunduğu ülkede yerel halkla iletişimini güçlendirmesidir.
Proje kapsamında yerellikle ilgili bir masraf olması durumunda, bu masraflar da karşılanmaktadır. Belli bir cep harçlığı verilir bu bu ücret ülkeden ülkeye değişmektedir. Proje için atanan mentör sayesinde, proje gönüllüsüne her türlü destek sağlanır. Projenin başvuru tarihleri ise projeden projeye değişiklik göstermektedir. Bu tarihlerin takibi, websitesi üzerinden sağlanabilir. Grup çalışmalarıyla birlikte de projeler daha renkli bir hal almaktadır. Her etkinlik öncesinde hem kendimize gelmek hem de eğlenmek amacıyla ısınma amaçlı oyunlar oynanır ve projenin ilk günü genellikle korkular, beklentiler yazılır. Oyun bittiğinde ise korkuların yerinin güzel sonuçlanmasına sebebiyet vermesini görmüş oluyoruz.”
Erasmus+ Öğrenci Hareketliliği
Fatih Öncebe: “Öğrenci değişim hareketliliğine katılmadan önce, Erasmus yapmak istediğiniz üniversitenin anlaşmasını incelemeniz gerekir. Başvuru tarihlerini kaçırmamak çok önemlidir. Sigorta işlemleri ve yurtta konaklama yapacaksak öncesinde konaklama yerinin ayarlanması gerekiyor. Hareketlilik için gerekli belgeler ülkeye ve kuruma göre farklılık gösterebilmektedir. Lisans, Ön lisans, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri başvuru yapabilir fakat Açık Öğretim öğrencileri Erasmus yapamamaktadır.
Erasmus süresi minimum 3 ay, maksimum 12 aydır. Stajyerlik ise minimum 60 gün, maksimum 12 ay şeklinde yapılabilmektedir. Erasmus’u yarım dönem yaptıktan sonra diğer yıl tekrar yarım dönem Erasmus yapılabilir, birinci sınıfta transkript oluşmadığı için Erasmus yapılamamaktadır. Öğrenciler gitmeden önce öğretici ve çevrimiçi dil desteği verilir. Ücretsiz olarak verilmektedir. Ekstra olarak öğrencilerin bu konuda vermesi gereken bir ücret yoktur. Erasmus hibesi ise ülkeden ülkeye değişmektedir. Pasaport çıkarma, vize işlemleri gibi durumlar öğrencinin sorumluluğundadır.”
Erasmus+ Projelerine kaç kez katılabiliyoruz?
Fatih Öncebe: ”Gençlik değişimleri programlarına sınırsız şekilde katılma hakkınız vardır. Avrupa Dayanışma programlarına bir kısa bir uzun iki kez katılma hakkı tanınmaktadır. Okul Erasmus programları ile farklıdır, ikisinin ayrı şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.”
Harçsız pasaport almak mümkün mü?
Fatih Öncebe: ‘Pasaport alırken bir defter bir de harç bedeli vardır. Defter bedeli sadece 180 TL’dir. Bu ücret ödemesinin ardından 25 yaşına kadar pasaportunuzu kullanabilirsiniz. Harçsız pasaport alabilmek için, öğrenci olmak ve 25 yaşın altında olmak yeterlidir. Eğer 24 yaşının üstündeyseniz ve bir okula bağlı olarak sadece defter bedelini ödeyerek harçsız pasaport alıp yurt dışına gidebilirsiniz.”
Verilen cep harçlığı yeterli oluyor mu?
Fatih Öncebe: ”Cep harçlığı sadece Avrupa Dayanışma Programı’nda verilir. Harcamalar idareli olduğu sürece verilen hibe desteği yeterli olmaktadır. :)”
Proje başvurularının ardından olumlu veya olumsuz geri dönüş sağlanıyor mu?
Fatih Öncebe: ”Proje başvurularından olumlu olanlara geri dönüş sağlanmaktadır. Projeyi yapan kurum ile iletişime geçerek sonuç takibi sağlanabilir. Genel olarak başvuru sayısının çok yüksek olması sebebiyle olumsuz olanlara geri dönüş sağlanmamaktadır.”
Diğer röportajlarımız için:
Sinemaya Dair: Berk Gün “KafeinSiz Sinema” ile Röportaj
Rap Müziğin Ardındakiler: Çağıl Nuhut ile Röportaj