Elektriğin İcadı: The Current War
The Current War Alfanso Gomez-Rejon’nun yönettiği, Michael Mitnick tarafından senaryosunun yazıldığı, başrollerini Benedict Cumberbatch (Edison), Michael Shannon (Westinghause), Nicholas Hoult (Tesla)‘un paylaştığı bir Amerikan biyografik dram filmidir.
Film bizi 1800’lü yıllara; gerek kostüm ve ışıklandırma, gerekse mekân dekorlarıyla alıp götürürken tarihin en önemli olaylarından biri olan hayatımızın baş tacı elektrik ampulünün icadını konu ediniyor. Edison ve Westinghouse arasındaki rekabeti, hatta kıskançlığı, ancak aynı zamanda da kaçınılmaz olarak önlerine gelecek iş birliğini gözler önüne seriyor. Sonuç olarak ampulü icat eden Edison ile alternatif akımın mucidi Westinghause ve destekçisi Tesla arasındaki yarış hikayesi kuşkusuz hem dönem hem de konu açısından son derece ilgi çekici bir film…
“Elektrik Savaşları” zaman zaman tempo olarak yavaşlasa da hem tanıttığı tarihi karakterler hem de onların dünyaya kattıkları şeyleri ele alan konusu bakımından ilgi çekici ve dikkate değer bir yapım. Keşfetme arzusunu görüp hayran kalırken kendimize şunları sormadan edemiyoruz:
Edison ve Westinghause olmasaydı ışığa kavuşmamız ne kadar zaman alırdı?
Dünya aydınlanmamış olsaydı bugün ne yapıyor olurduk?
Genel kültürümüze büyük bir katkıda bulunan bu filmin en can alıcı olan noktası, benim fikrimce, kostümleri ve replikleriydi. İşte bazı etkileyici alıntılar:
Dehasını bir türlü paraya çeviremeyen Tesla, New Yorker Oteli’nin 3327 nolu odasında borç içinde yapayalnız öldü.
Westinghouse ölmeden önce, sadece yaptıklarıyla anımsanmak istediği için, tüm kişisel notlarını yaktı.
Akım savaşlarını kaybeden Edison yeni bir endüstri yaratmıştı: Sinema. Öldükten sonra ışıklar onun anısına bir dakika karartıldı.
“Hatırlanmak istiyorsan basit; bir başkan vur. Ama miras dediğin şeye sahip olmak istiyorsan dünyayı bulduğundan daha iyi bir yer olarak bırakırsın.”
“Taşlar yuvarlanır, kağıt parçalanır ve kemikler toza dönüşür. Sadece fiziksel alemde olmayan ve iki yöne birden uzanan şey sonsuz olabilir; FİKİRLER. Ve sadece onlar bizi ileriye taşıyabilir.”
BETÜL ELMALI
Diğer blog yazılarımıza göz atmayı unutmayın!