Doğru Su Tüketimi ile Hayatımızda Neler Değişir?
Ramazanın gelmesiyle birlikte hepimizde “Ramazanda nasıl beslenmeliyim?”, “Ramazanda kilo verir miyim?”, “Sahurda ne yemeliyim?”,”Ne kadar su tüketmeliyim?” gibi soru işaretleri oluşmaya başladı. Ramazan ayında öğün sayısının azalması ve yaklaşık 16-17 saati bulan açlık süresiyle birlikte günlük alınan enerjinin düşmesi ve sıvı tüketiminin de azalmasına bağlı olarak metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Ancak en fazla dikkat edilmesi gereken konu da yeteri ve doğru su tüketimi gerektiğidir.
Gün içinde saatlerce susuz kalan vücudumuz için sıvı desteği hayati önem taşıyor. Besinlerin rahat sindirilip emilebilmesi, kabızlık gibi bağırsak sorunlarının yaşanmaması, vücutta ödem oluşmaması, toksinlerin atılması, vücut ısısının düzenlenmesi ve cilt sağlığının korunması gibi pek çok etmende su etkilidir. Vücudumuzun % 45-75’ini oluşturan su, hayatımızın temel taşlarından biridir.
Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, oruç sırasında bayılma hissi, dikkat dağınıklığı, baş ağrısı, halsizlik, hazımsızlık, konsantrasyon güçlüğü, uyuklama, mide ağrısı, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi yaşanabilmektedir. Bu nedenle bu dönemde dengeli bir diyet sürdürmek çok önemlidir. Özellikle sıvı elektrolit dengesinin korunması için iftar ve sahur arasında kalan dilimde yeterli sıvı tüketimi önemlidir. Önerilen tek seferde yüksek miktarlarda su tüketimi değil, aralıklı olarak 2-2.5 lt su tüketimidir.
Ramazanda Ne Kadar Su Tüketmeliyiz?
Kişilerin günlük alması gereken su miktarları farklılık gösterebilir (Günde vücut kilogramı başına 30-35 ml olarak hesaplanabilir). Zamanın kısıtlı oluşu su içme oranının da azalmasına neden olmaktadır. Tek seferde fazla miktarda su içilmesi mideye fazla yük bindirmektedir. Böyle bir durumda mideye binen yük sudan tamamen vazgeçme sebebi olmaktadır. Bunun sonucunda ise gün içerisinde susuzluk çok büyük bir sorun olmaktadır. İftardan sahura kadar olan süreçte sıvı ihtiyacını karşılamak için aralıklı olarak su içmek çok önemlidir. Genel olarak su tüketimi en az 2-2,5 litre olmalıdır. İftardan sahura kadar 1,5-2 litre, yani ortalama 8-10 bardak su içilmesi gerekir. Sahurda ise ortalama 2-4 bardak su içilebilir. Örnek olarak iftarda oruç açarken 1-2 bardak, iftar sonunda 1-2 bardak, sahur öncesi 2 bardak, sahur sonrası 2 bardak şeklinde, geriye kalan 2 – 4 bardak iftar sahur arasında iftardan 1 saat sonra çıkılacak bir yürüyüşle içilebilir.
Öneriler
- Ramazanda yeterli miktarda su tüketmenin yanı sıra, iftar ve sahur öğünlerinde susuzluğa neden olacak sucuk, pastırma, turşu, şalgam, kuru yemişler gibi tuz ve baharat içeriği yüksek gıdalar tercih edilmemelidir. Yağlı, tuzlu ve baharatlı gıdalar daha çok susuzluk hissetmenize ve gün boyu su tüketemediğiniz için de yüksek tansiyon ve ödem gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Turşu, salamura, tuzlanmış kuruyemişler, pastırma ve sucuk gibi şarküteri ürünleri ve hamur işlerinden de kaçınılmalıdır.
- Oruçluyken gün içerisinde aşırı terlemeye neden olacak faaliyetlerden ve uzun süre sıcağa maruz kalmaktan da kaçınılmalıdır.
- Ramazanda soğuk su içilmesi de önerilmemektedir. Soğuk su midede kasılmalara yol açarak sindirimi zorlaştırır ve hazımsızlığa neden olabilir. Bu nedenle ramazan ayı boyunca içilen suyun oda sıcaklığında olması önerilir.
- İftar ve sahur arasında tüketilecek suyun içerisine taze limon dilimleri, taze nane yaprakları veya rulo tarçın eklemek hem suya farklı bir aroma katıp içimini kolaylaştırır hem de mideyi rahatlatarak tatlı yeme isteğini bastırabilir.
- Çay, kahve, gazlı vb. içecekler suyun yerini alamaz. Ancak bu içeceklerin diüretik özelliği olduğundan vücuttaki suyun atılmasına yol açmaktadırlar. Bu nedenle bu gibi içecekler asla su yerine tüketilmemelidir. Aksine çok fazla tüketimi su içme isteğini bastırabilir. Mümkün olduğunca özellikle ramazan ayında sınırlandırılmalıdır. Çay ve kahve iftardan bir iki saat sonra tercih edilmesi uygun olacaktır.
- İftarda komposto ve hoşaflardan alacağınız sıvı da kaybettiğiniz suyu yerine koymanız için size yardım edecektir, Bu hoşaf ve kompostoların şekersiz olanlarını tercih edin. Maden suyu da elektrolit kaybını engellemek için önemli bir destektir. İftar ve sahur arasında gerekli ve yeterli miktarda sıvı aldığınız takdirde ertesi günkü orucunuz hem daha kolay olacak hem de sağlığınızı korumaya yardımcı olacaktır.
Su, sağlıktır!
Düzenli ve yeterli miktarda, vücudun ihtiyacını karşılaşacak şekilde su tüketimi;
- Vücuttaki toksinlerin atımını sağlar, cildi gençleştirir.
- İç organların sağlıklı çalışmasını sağlar.
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Vücuttaki ödemin atılmasını sağlar.
- Kilo vermeyi hızlandırır.
- Saç köklerini güçlendirir.
HÜLYA BORAK