#BirlikteGelecek İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik
Bursa Teknik Üniversitesi’nde ilk Farkındalık Zirvemizi gerçekleştirdik.
Bursa Teknik Üniversitesi Fikir ile Gelecek Topluluğu’nun 19 Aralık 14:00’da iki oturum şeklinde gerçekleştirdiği “#BirlikteGelecek İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik” adlı etkinliğimizde değerli konuşmacılarımız; OptimaKimya firmasından İsmail Bayraktar ve Cansu Açıkgöz, Akteks Textile’den Burcu Kılıç ve Barutçu Tekstil’den Zeynep Atlas bizlerleydi.
OptimaKimya firması adı altında bizlerle olan Cansu Açıkgöz konuşmasına iklim değişikliğinin diğer bir adıyla ‘küresel felaket’ in ne olduğu ve neden oluştuğu hakkında bilgiler vererek başladı. Artan küresel ısının olumsuz getirileri olan; azalan biyoçeşitlilik, deniz seviyesinin yükselmesi, ısı dalgalarının yoğunluğunun artmasıyla bazı bulaşıcı hastalıkların insan sağlığına olumsuz etkileri ve ekonomi boyutunda ise yakın dönemde üretim biçimlerinin değişmesi söz konusu olacağını belirtti. Aynı firmadan aramızda bulunan İsmail Bayraktar, çevremizde karşılaştığımız sürdürülebilirlik örnekleriyle sunuma devam etti. Son olarak ‘biz neler yapıyoruz’ adı altında OptimaKimya olarak izledikleri çevre politikalarını bizlerle paylaştı.
OptimaKimya’dan sonra Akteks Textile’den Burcu Kılıç konuşması ve sunumuyla bizlerleydi. Dünya Ekonomik Fonunun paylaştığı verilere göre 2019 yılından bugüne, sadece 3 yıl gibi kısa bir sürede iklim ve çevre sorunları hakkındaki konu başlıklarının ne derece arttığını gözler önüne serdi. Sayın Kılıç, sürdürülebilirliğin başlangıcı kabul edilen ‘Silent Spring’ adlı kitaptan yaptığı birkaç alıntıyla farkındalığımızı arttırdı. Normal su kullanımımız dışında yediğimiz en küçük yiyecekten giydiğimiz ayakkabı ve tişörte kadar tüketilen su miktarını veriler halinde göstererek bireysel olarak gün içerisinde çok önemsiz bulduğumuz ama geleceğimiz ve dünyamız için önem arz eden ‘su ayak izi’ konusuna ağırlık verdi. Sunum, Akteks Tekstil’in iklim ve sürdürülebilirlik üzerine neler yaptığını ve yapacağından bahsederek bitirdi.
Etkinliğin son katılımcısı olan Barutçu Tekstil’den Zeynep Atlas, ‘Sürdürülebilir bir dünya nasıl olur?’ diyerek konuşmasına başladı. Ardından küresel ısınmaya sebep olan doğal ve beşeri faktörleri, eğer bu faktörlere dikkat etmezsek nasıl bir dünya ile karşı karşıya kalacağımızı görseller eşliğinde bizlere aktardı. Bireysel alınacak önlemlerin yanında şirketlerin neleri yapıp neleri yapmaması gerektiğini de bizlerle paylaşan Sayın Atlas konuşmasını hepimizin için güzel gelecek dileyerek sonlandırdı.
Etkinlik, plaket ve fidan bağış belgelerinin takdimiyle son buldu.