Birlikte Gelecek Farkındalık Zirvesi’ni Gerçekleştirdik
15 Aralık 14.00’da iki oturum şeklinde gerçekleştirdiğimiz “#BirlikteGelecek Farkındalık Zirvesi” etkinliğimizin ilk oturumunda değerli konuşmacılarımız; İletişim Danışmanı Yayıncı, Eğitmen Aslı DEDE ve Sosyal Kumbara Derneği Kurucusu Erol ÖZTAMUR ile başladık.
Ardından ikinci oturumumuzda ise; Kurumsal İletişim Müdürü Zeynep KURMUŞ HÜRBAŞ ve Uzm. Psk. Psikoterapist Cansu ANGIN’ın katılımıyla etkinliğimize hız kesmeden devam ettik.
Birlikte Gelecek Farkındalık Zirvesi etkinliğimizin, ilk konuşmacısı olan Aslı DEDE’nin “Sürdürülebilir Yaşam İçin Gezegenin Kahramanları” konulu sunumu ile başlamış, katılımcılara “Sizleri gezegenin kahramanı olmaya davet etmek için geldim.” diyerek hayat hikayesini, tecrübelerini ve hedeflerini biz dinleyicilere aktarmıştır. Keşfetmeyi, paylaşmayı ve esinlendirmeyi çok sevdiğini söyleyen Aslı Hanım, arkadaşının “Bir renk olsan ne olurdun?” sorusuna verdiği “Yeşil renk” cevabı ile bu yola başladığını ifade ediyor. 2011 yılında radyo programı yapmaya başlayarak “Yeşil yaşam için neler yapabiliriz?” sorusunu dinleyenlerine yöneltmiş ve 23 Nisan 2014 yılında değerli radyo konuğu olan çocuklara “Nasıl bir Dünya istiyorsunuz?” sorusuna “Temiz ve coşkulu, kimsenin çevreyi kirletmediği” cevaplarını almasıyla da bir motivasyon kaynağı olarak çocuklardan birinin “biz bizden sonraki nesilleri düşüneceğiz” cevabından oldukça etkilendiği hikayeyi bizlerle paylaştı. Sunumun devamında Dünyamızın nasıl hızla kirlendiğini, sürdürülebilir yaşamda kültür oluşturmanın önemine ve sürdürülebilir kalkınma için 17 küresel amaç üzerinde durmuş, değişim, dönüşüm ve davet ile hepimizin birer gezegenin kahramanı olabileceğimizi vurgulayarak anlatımını videolar ve görseller ile destekleyerek konuşmasını sonlandırmıştır.
İlk oturumumuzun ikinci konuşmacısı olarak sözü devralan Erol ÖZTAMUR ile gönüllük kavramının üzerine daha da yoğunlaştık. “Gönüllülük hissiyatla başlar.” diyerek konuşmasına başlayan değerli konuşmacımız, dünyadaki her insanın içinde farklı dünyalar olduğunu, hayatımızın dönüm noktasından önce ne kadar çok insan tanıyıp, farklı dünya görürsek o kadar yaşamış olacağımızı, kendimizi tanımanın bizden farklı olanı tanımakla başladığını, korkulara rağmen yola çıkmanın aslında çok şeyi başarmak olduğunun vurgusunu yaptı.
Gönüllük ile ilgili “Gönüllük kavramı büyük otellerde, balo solanlarında gösterilebilecek bir şey değildir, gönüllülük bir meslektir” ifadelerini kullanarak “Bir ülkenin vatandaşı olmak için pasaporta gerek yoktur, o ülkenin acısını yaşayıp, dinine saygı duyabiliyorsanız siz her yerin vatandaşısınızdır” diyerek konuşmasına devam etmiştir. Sunumu ile birlikte de katılımcılara hedeflerin önemi, nasıl başlamak gerektiği hakkında kendi bilgilerini, yaşadığı tecrübelerle birlikte aktarmıştır.
İlk oturumumuzun ardından kısa bir mola vererek devam ettiğimiz Birlikte Gelecek Farkındalık Zirvesi etkinliğimizde bir diğer konuşmacı olarak Zeynep KURMUŞ HÜRBAŞ ile konumuza daha da yoğunlaştık. Zeynep Hanım’ın “Bilmediğimiz Mahallemizdeki Komşularımız” konulu sunumunda yapmış olduğu çalışmaları görseller ile zenginleştirerek deneyimlerini bizlere aktararak, dayanışma ve paylaşmanın önemini vurgulamıştır. Dünyada dayanışma ile bir şeyler yapmaya çalışan çok az insan olduğunu kendine dert edinen, görmezden gelemeyen insanların da var olduğunu, ülkemize baktığımızda yoksulluğu paylaşan, komşunun aç kalmasına izin vermeyen bir toplum içinde olduğumuzu ifade etmiştir. 2015 yılında kıyıya vuran Aylan bebekten etkilendiğini ve bu yola çıktığını, pandemiden önce mahalleleri ziyaret ettiğini, mültecilerle ilgili konferanslara katılıp, evlerine konuk olduğunu, tecrübelerini ve yaptıklarını görsellerle aktarmıştır. Son olarak mültecilerle ilgili yanlış bilinen doğrulara dikkat çekerek biz katılımcıları bu konuda da bilgilendirmiştir.
Birlikte Gelecek Farkındalık Zirvesi etkinliğimizin son konuşmacısı olan Uzman Psikolog Psikoterapist Cansu ANGIN’ın Psikolojik dayanıklılık konulu sunumu ile psikolojik olarak biraz derine inerek, bu kavramları evreler halinde uygulamalı olarak ele aldık. Stresin ruhsal gerilim, gerginlik ve zorlanma olduğunu ifade ederek katılımcılarla etkileşimli bir şekilde daha kapsamlı bilgilerini aktaran konuşmacımız, sunum soru cevap şeklinde devam etmiş ederek de stresin üç evresi olan “Alarm, Direnme veya Adaptasyon, Tükenme” evrelerinden bahsetmiştir. Sahneye davet ettiği birkaç katılımcılarımız ile de uygulamalı bir anlatım gerçekleştirmiştir.
Sunumunu sonlandırmadan önce stres ile başa çıkmanın yollarından bazılarını, Placebo Etkisini, stresle başa çıkmaya çalışırken neleri yanlış yaptığımızı ve psikolojik dayanıklılık konularda katılımcılarımızı bilgilendirmiştir.
Cansu Hanım’ın “Cesaretli insanlar yardım ister.” sloganı ardından hikayeler ile anlatısını destekleyerek konuşmasını sonlandırmıştır.
Birlikte Gelecek Farkındalık Zirvesi etkinliğimizde değerli konuşmacılarımız sayesinde Psikoloji, Dayanıklılık, Empati, Sosyal Destek, Stres gibi birçok konuyu ele alarak verimli geçen bir etkinliğimizi daha sonlandırdık.
Birbirimize, topluma fayda için nice güzel birlikteliklerle bir araya geldiğimiz etkinliklerimizde görüşmek üzere!