Vizyondaki Teknolojiler: CGI & GreenBox
Öyle filmler var ki oturduğunuz yerden sizi alıp uzak diyarlara, hayal bile edemeyeceğiniz dünyalara götürüyor. Harika görsel efektlere sahip, gerçekte var olmayan yaratıkları barındıran bu filmleri izledikten sonra hayatınızda en az bir kere “Adamlar nasıl yapıyor yaa?” diye sormuşsunuzdur. Sahi nasıl yapıyorlar bu adamlar bu filmleri? Vizyondaki Teknolojiler: CGI & GreenBox
Bruce Banner’ı kızdırdığınızda kocaman yeşil bir deve dönüşebiliyor veya Daenerys Targaryen bir ejderhanın başını okşayabiliyor. Süper kahramanlık ve bilim-kurgu filmlerinde veya dizilerinde sıkça karşılaştığımız bu gibi sıra dışı sahneleri mümkün kılan teknolojinin adı “CGI” (Computer Generated Imagery) yani Bilgisayar Üretimli İmgeleme’dir. Tabi CGI’ın en yakın arkadaşları “GreenBox” veya “GreenScreen” teknolojilerini de göz ardı edemeyiz. Öyleyse gelin bir ekip gibi çalışan bu teknolojileri birlikte tanıyalım.
3-2-1- Kayıt…
Her şey 1940 yılında Larry Butler’ın “Bağdat Hırsızı” isimli filminde “GreenScreen” teknolojisini kullanmasıyla başlıyor. Bu teknolojinin kullanımı tabi ki Larry Butler’a Oscar ödülünü de kazandırıyordu. Sektöre yeni bir soluk getiren bu teknoloji giderek daha da geliştiriliyor. Yeşil bir perde önünde çekilen sahne ile bilgisayar ortamında hazırlanmış efektlerin veya bir başka videonun bilgisayar programları ile birleştirilmesi sonucu tek bir sahne oluşturulması prensibine dayanan bu uygulama aslında göründüğü kadar kolay değildir.
Öyle ki dikkat etmeniz gereken birçok detay var. Açıları ve ışığı doğru bir şekilde ayarlamazsanız maalesef hayalinizdeki sahneyi tam anlamıyla oluşturamazsınız. “Tamam da neden yeşil, başka renk olmaz mı?” dediğinizi duyar gibiyim.
Aslına bakarsanız mavi perdeler de kullanılıyor fakat kontrast açısından yeşil perdeler kadar verimli olmuyor. Bu iki renk arasındaki tercihi etkileyen diğer faktörler ise aktörün giydiği giysilerin renkleri, çekimin açık alanda mı kapalı alanda mı olduğu vb… Mavi ve Yeşil rengin ten rengine en uzak olan renkler olması dijital ortamda renklerin daha kolay ayırt edilmesine ve dolayısıyla en yüksek verimi sağlamanıza imkân tanır. Bu sebeple şartlara da bağlı olarak yalnızca bu iki renk tercih edilir.
Tüm bu yeşil perdelerin kullanıldığı film setlerindeki bütünlüğe “GreenBox” denmektedir. Günümüzde bu teknolojinin kullanılmadığı bir film bulmak çok zor. Öyle ki çoğu filmin kamera arkası görüntülerine rastladığımızda oldukça şaşırabiliyor ve “Bu da mı gerçek değilmiş?” şeklinde tepki gösterebiliyoruz. Çünkü olağandışılığın haricinde artık yönetmenler olağan şeyler için de bu teknolojiye başvuruyor.
Bir oyuncu olduğunuzu düşünün. Etrafınız yeşil, gerçekte var olmayan bir yerde olduğunuzu ve gerçekte olmayan bir yaratıkla konuştuğunuzu veya savaştığınızı düşünün. Kendinizi deli gibi hissedebilirsiniz. Bu teknoloji, oyuncuların işlerini de çok zorlaştırıyor. Oyuncular duygularını aktarmakta güçlük çekiyor. Bu da bazı filmlerin yapmacıklığını ön plana çıkararak başarısız bir proje sunuyor biz izleyicilere.
Doğadışı yaratıklarla savaşan bir ekibimiz olsun. Arka planımızı “GreenBox” sayesinde sahneye yerleştirdik ve işte savaş alanında savaşa hazırız. Peki tıpkı bir insan gibi hareket edebilen bu yaratıkları nasıl yerleştireceğiz?
Burada “CGI” yardımımıza koşuyor. Bir dönüm noktası olarak Yüzüklerin Efendisi filminde uygulanan yapay zekaya sahip ilk hareketli CGI sahnesini, Gollum karakteri ile tanıdık. Gollumu seslendirecek oyuncunun mimiklerine hayran kalan ekip bu karaktere oyuncunun mimiklerini de bilgisayar programları ile dahil etmeye çalıştılar ve CGI için yeni bir çağ başlattılar. 2001 yılında atılan bu adımlar daha da ilerletilerek 2009 yılında vizyona giren Avatar filmi ile harikalar yarattı ve oyuncuların jest ve mimiklerini oldukça yüksek oranda yakalayan bu teknoloji adını tüm dünyaya duyurdu.
Avatar filmi ile ses getiren bu teknolojilerin serüveni yıllar geçtikçe daha da iyileşerek neredeyse gerçek bir göz bebeğine sahip olan birçok hayali karakteri hayatımıza soktu ve yepyeni bir sinema/dizi dünyası oluşturulmasına imkân tanıdı. Bu teknolojinin en iyi kullanıldığı birkaç filmi ve Gollum karakterinin oluşum hikayesini aşağıda sizler için derledik.