Üniversitede Okunması Gereken Kitaplar
Üniversitede Okunması Gereken Kitaplar… Üniversite yıllarımız kuşkusuz hayatımızın en güzel bölümüdür. Delidolu, bol heyecanlı, arkadaşlıklarla dolu, zor sınavlı, kütüphaneli yıllarımız burada geçer. Bunlar olurken yıllar öyle dörtnala gider ki bir bakmışız elimizde sadece yaptıklarımız var. Edindiğimiz bilgiler, gördüğümüz yerler, okuduğumuz kitaplar var. İşte onlar hep bizimle gelecek olanlar. Üniversite koskoca bir serüven ve sen de yanında gelecek kitapları okumadan geçmemelisin.
1) David Eagleman- Incognito – Beynin Gizli Hayatı
Beynimiz neler yapıyor, nasıl çalışıyor? Tepkilerimizden zihnimize pek çok konuyu ele alıyor. Çok ilginç örnekler, öyküler ve sorular ile okuduğumuz kitap oldukça eğlenceli hale geliyor. Kitabın içindeki bilgiler hayatınızda aydınlanma yaşatacak türden. Buna emin olabilirsiniz. Yazar kitabı şöyle ifade ediyor:
“Carl Jung’un ifadesiyle, “Her birimizin içinde, tanımadığımız biri daha vardır.” Pink Floyd’un ifadesiyle de “Kafamın içinde biri var, ama o ben değilim.”
2) Jared Diamond – Tüfek, Mikrop, Çelik
Yazar, 30 yıllını bu kitabı yazmaya ayırmıştır. Derin araştırmalarla dolu olan bu kitabın belgeseli de bulunmaktadır. İlk çağdan günümüze kadar yaşanan her şeyi bin bir soruyla gözler önüne seriyor. Sömürgecilikten insanlığa, devletlerden evrime her konuya değiniyor. Kitabı okurken 30 yıllık çabayı görmemeniz imkansız dostlarım.
3) Harper Lee – Bülbülü Öldürmek
Yazarın küçükken yaşadığı olaydan esinlenerek yazmış olduğu Pulitzer Ödüllü kitap, esasında asılsız bir iddia ile yargılanan siyahiyi savunan bu yüzden yaşadığı bölgenin insanları tarafından dışlanan avukatı konu alır. Fakat olayları bizlere anlatan kişi Scout adında küçük bir kız çocuğudur. Siyahiyi savunan Avukat Atticus ise onun babasıdır. Ön yargı, empati, ırkçılık, adalet vicdanımızı rahat bırakmayacak olan kelimelerdir bu kitapta.
“Başka insanların yüzüne bakabilmek için ilk önce kendi yüzüme bakabilmeliyim. Çoğunluğa bağlı olmayan tek şey insanın vicdanıdır.”
4) Khaled Hosseini – Bin Muhteşem Güneş
Savaşın içinde olan bir ülke Afganistan… Bu sefer kadınların gözünden savaşın etkisine bakacaksınız. Afganistan topraklarında büyümüş olan yazar, ilk kitabı olan “Uçurtma Avcısı”ndan sonra bu kitapta büyük bir ilgi topluyor. İki kadının birbiriyle kesişen hikayeleri bizi yaralıyor, boğazı düğüm düğüm ediyor. İlk aşklar, küçük yaşta evlilikler, bombalar, silahlar; yanında erkek olmadan bir yere gidemeyen, gözleri dahi örtülü olan çarşafı giymek zorunda olan kadınlar. Üstelik bunlar gerçek! Özgürlük çok önemli, ama kadınların özgürlüğünü ne derece önemli olduğunu bu kitapta anlayacaksınız.
NOT: Kadına her zaman değer veren, tüm dünyaya örnek olan Büyük Lider Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum.
“Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.” -M. Kemal Atatürk
5) Dr. David Burns – İyi Hissetmek
DİKKAT! Araştırmalara göre bu kitabı okuyan depresif kişilerin %70’inin kısa sürede tedavi olmaksızın iyileştiği gözlemlenmiştir. Kitap antidepresan etkisi göstermektedir.
Kitap okumak nasıl bir rahatlama yöntemi ise, bu kitabı okumak iki kat daha fazla rahatlama diyebilir miyiz? Diyebiliriz elbette. Kötü düşüncelerinizden arınmak, iyi hissetmek, mutlu olmak istiyorsanız terapi niteliğinde bu kitabı hemen elinize almalısınız. Psikiyatrist David Burns kaleminden mükemmel bir eser.
“Diğerleri size ne kadar terbiyesiz ya da haksız gözükürse gözüksün, onlar sizi üzmezler, hiç üzmediler ve hiç de üzmeyecekler. Acı gerçek şu ki, yaşadığınız her korkunç öfkenin her damlasını yaratan kendinizsiniz.”
6) İhsan Oktay Anar – Puslu Kıtalar Atlası
İlber Ortaylı’nın mutlaka okunması gereken kitaplardan biri dediği kitaptır. Edebiyatımızın kazandığı değerli kitaplardandır. Düşle gerçeğin bir arada olduğu, içerisinde birçok konuya değinen bu kitabı okumayı es geçmeyiniz.
7) Joe Navarro – Beden Dili
Eski FBI özel ajanının beden dili hakkındaki tecrübelerini bu kitapta bulabilirsiniz. Kitaptaki pratik bilgiler ile etrafınızı daha iyi gözlemleyebilirsiniz. Kitabın içerisinde kesinlikten değil ihtimallerden yana olan yazar insanlar hakkında peşin hüküm vermekten kaçınmanızı dile getiriyor. Ön yargıyla değil daha yumuşak bir şekilde bu kitaba yaklaşmanızı öneririm.
8) Ahmet Hamdi Tanpınar – Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Kitapta yer yer Arapça ve Farsça kelimeler olmasını kitabın 1961 yılında yazılmış olmasına bağlayabiliriz. Tabi o yıllarda en gündem olan konu doğu-batı arasında kalan Türk insanıdır. Tanzimat öncesi, Tanzimat ve cumhuriyet dönemlerini ele alıyor. Hayri İrdal’ın etrafında şekillenen bu kitapla ne kadar erken tanışırsanız o kadar iyidir.
“Bazen düşünürüm, ne kadar garip mahluklarız? Hepimiz ömrümüzün kısalığından şikayet ederiz; fakat gün denen şeyi bir an evvel ve farkına varmadan harcamak için neler yapmayız?”
9) Daron Acemoğlu – Ulusların Düşüşü
Hastalıklara, sömürüye, ekonomiye, politikaya sorulan sorular üzerine inşa edilen bu kitapta ana soruyu “Neden bazı ülkeler zenginken, bazıları yoksuldur?” şeklinde düzenleyebiliriz. Bu kitapta ufkumuzun genişleyeceğine, bazı şeyleri daha net göreceğimize inanıyorum.
10) Mustafa Kemal Atatürk – Nutuk
Ulu Önder’in biz gençlere armağan ettiği ve Gençliğe Hitabe ile bitirdiği bu kitap istisnasız her gencin okuması gereken bir baş yapıt. Tarihimizi, 1919 – 1927 milli mücadele yıllarını, gerçekleri Atatürk’ün kaleminden okumak çok başka bir şey. Fazla söze gerek yok. Okuyalım, okutalım. Ata’mızın dediği gibi:
“Bu söylevimle ulusal varlığı sona ermiş sayılan büyük bir ulusun, bağımsızlığını nasıl kazandığını; bilim ve tekniğin en son ilkelerine dayanan ulusal ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu anlatmaya çalıştım.”
Unutmadan söyleyeyim, her ne kadar liste adı “Üniversitede Okunması Gereken Kitaplar” olsa da sadece üniversitede değil, hayatının her anında bu kitapları okuyabilirsin sayın okur!
Geç olsun, güç olmasın yeter ki!
Keyifli okumalar…
İlginizi Çekebilir:
Okula Dönüş Filmleri
Üniversitede Öğrenci Toplulukları ve Kişisel Gelişim
Üniversiteliler İçin Öğrenci Değişim Programları
Üniversite ve Kaygı