Pulitzer Edebiyat Ödülü Almış 10 Kitap
Dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Pulitzer Edebiyat Ödülü Almış 10 Kitabı kitap yazısını hazırladık. Belki içlerinde sizin de okuduğunuz kitaplar vardır, ne dersiniz?
Önce şunu açıklamalıyım: Kitapların kapağında gördüğümüz Pulitzer Ödülü nedir? Amerika’nın en büyük ve saygın ödülü olarak kabul edilen Pulitzer Ödülü, Columbia Üniversitesi tarafından; gazetecilik, edebiyat ve müzik gibi alanlarda verilen saygın bir ödüldür. Joseph Pulitzer adlı bir gazeteci tarafından kurulmuştur. İlk ödüllerin 4 Haziran 1917’de verilmiş olmasına rağmen artık Nisan ayında açıklanmaktadır.
Hazırsanız, yıllarına göre sıralanmış, ödül alan o kitaplara geçebiliriz.
-
Gazap Üzümleri / John Steinbeck / 1940 Pulitzer Ödülü
Bir kaplumbağanın yolun ortasında ters dönmüş halinin betimlemesini okurken, bir anda kaplumbağa olup düşünmeye başlarsınız. Belki de bir çiftçi olup tarlayla uğraşırsınız ve birden Büyük Buhran olur ve göç etmek zorunda kalırsınız… Kapitalizmi iliklerinize kadar hissedersiniz. İşte Steinbeck, bu şekilde açlık, yoksulluk, parasızlık, insan sömürüsü ve ayakta kalma mücadelesi ile geçirilen günleri bir bir sayfalara yazmıştır ve bu sayfalardan koskoca bir yapıt, Gazap üzümleri ortaya çıkmıştır. Daha detaylı okumak istiyorsanız buraya tıklayarak sitemizdeki yazıya gidebilirsin.
-
Yaşlı Adam ve Deniz / Ernest Hemingway / 1953 Pulitzer Ödülü
Bir balıkçının 85 gün balık tutamamasıyla başlar hikaye. Dev bir kılıçbalığıyla olan mücadelesini konu edinir. (Yazar Hemingway’in de büyük balık avlamayı sevdiğini göz önünde bulundurabiliriz.) 100 Temel Eser içinde yer alır. Kitaptan alıntı:
“İnsan yenilmek için yaratılmadı” dedi dokunaklı bir sesle; “Ademoğlu mahvolur ama yenilmez.”
-
Bülbülü Öldürmek/ Harper Lee/ 1961 Pulitzer Ödülü
1960’tan bu yana, hala listelerde kendisine yer edinen bu kitap özellikle hukukçuların okuması gereken kitaplar arasında da yer almaktadır. İyiliği ve kötülüğü bulacağınız kitapta önyargılarınızdan kurtulup; eşitlik, adalet ve ırkçılık gibi konuları daha net bir şekilde göreceksiniz. Açık ve yalın bir anlatımı sayesinde kolayca okuyup bitireceğinizden şüphemiz yok.
-
Angela’nın Külleri / Frank McCourt / 1997 Pulitzer Ödülü
Gerçek bir hayat hikayesinden oluşan biyografik romandır. Amerika’dan, kendi ülkeleri İrlanda’ya dönüş yapan insanların çektiği sıkıntıları, işsizliği, geçim derdini anlatan muhteşem bir kitap. Bir çocuğun gözünden yokluk ve açlığı okuyacağınız satırların gerçek olduğunu unutmadan okumanızı öneririm.
-
Yüzyılın Davası / Edward J. Larson / 1998 Pulitzer Ödülü
Yaratılış ve evrim tartılmasının içinde bulunan kitabımızın karakterleri; Clarence Darrow ve William Jennigs Bryan. Birisi ünlü ağır ceza avukatı diğeri ise politikacı. Gerçek bir dava olan Scopes davasını konu ediniyor. Ana konusu ise evrim teorisinin okullarda okutup okutulmamasıdır.
-
Malum Dünya / Edward P. Jones / 2004 Pulitzer Ödülü
Kunduracılıkla geçinen Henry Townsend isimli bir köle, sahibi sayesinde köleleri olan zengin bir çiftçi olmuştur ancak Henry Townsend öldüğünde ise köleler bir bir çiftliği terk etmektedir. Irkçılığı, özgürlüğü derinden işleyen bu kitapta bir anda kendinizi geçmiş gelecek ve şimdiki zaman arasında bulmanız an meselesi.
-
Yol/ Cormac McCarthy / 2007 Pulitzer Ödülü
Bir baba ve oğulun, umudun kalmadığı bir gelecekte çıktığı yolculuğu anlatır. Kül olan Amerika’da belirsizlik dışında bir şey yoktur. Amaçları bir şekilde sahile ulaşmak olan baba ve oğulun da birbirlerinden başka kimsesi yoktur. Umut ise var olan tek şeydir. Kitap 2009 yılında sinemaya uyarlanmıştır.
-
Oscar Wao’nun Tuhaf Kısa Yaşamı / Junot Diaz / 2008 Pulitzer Ödülü
“Yüzüklerin efendisi” ve bilgisayar oyunlarının delisi olan bu genç için aşk kavramı oldukça karmaşıklaşmıştır. Dominik’te geçen hayatlarını her karakter kendisi anlatıyor. Trujillo’ nun dikta dönemi ve sonrasını yansıtan kitapta neler olup bittiğini yazarın esprili üslubuyla okuyorsunuz. Hayata dönüşü ve yeniden doğuşu bu satırlarda bulacaksınız.
-
Kül Mevsimi / Elizabeth Strout / 2009 Pulitzer Ödülü
Olive Kitteridge etrafında dönen ve 13 hikayeden oluşan kitap, sıradanlığın aslında sıradan olmadığını gözler önüne seriyor. Gündelik detayların sıradan olmadığını bizlere hatırlatıyor. Kül mevsimi geçmişin acılarını yaktığımızda ardında kalan küllerle olan hesaplaşmayı konu alıyor. Kitap bir gazetede şöyle yer almıştır.
“Roman sevenler, bu ismi unutmayın: Olive Kitteridge… Bu kahramanı asla hafızanızdan silemeyeceksiniz… Elizabeth Strout dahiyane sürprizler, yoğun bir duygusallık ve zengin bir ironiyle inşa etmiş öykülerini. Olağanüstü, güçlü bir hikâye.” -USA Today
-
İt Kopuk Takımı / Jennifer Egan / 2011 Pulitzer Ödülü
Müzik yapımcısı Bennie Salazar ve asistanı Sasha’nın bizlere eşlik ettiği bu kitapta onların çocukluklarından yaşlılığa kadar olan süreçlerini takip edebiliyoruz. Aşk ve kariyer ise bu kitabın olmazsa olmazlarından. İki ana kahramanımızın başkalarıyla kesişen yollarında kaybedenleri ve hayata yenik düşenleri görmeniz çok yüksek.
Keyifle okumanız dileğiyle…
Burcu KOÇAK
Yazarımızın Diğer Yazısı İçin:
Satır Arası: Nietzsche Ağladığında
Satır Arası: Çavdar Tarlasında Çocuklar