A’dan Z’ye Etkili İletişim Sanatı
Tüm hayatımız etkili iletişim üzerine kuruludur. Bahçemizdeki köpeğimizden saksıdaki çiçeğimize kadar her varlıkla iletişim halindeyiz. Evet yanlış okumadınız, saksıdaki çiçeğimiz bile bizden aldığı enerji ve iletişime göre bir gelişme seyri gösteriyor. Yapılan bir deneyde aynı fiziksel şartlar altında yetiştirilen iki çiçekten birine güzel, övgü dolu sözler söylenirken diğerine kötü ve aşağılayıcı sözler söyleniyor. Sonuç tabi ki şaşırtmıyor; güzel iletişim kurulan çiçek yeşerip büyürken kötü muameleye maruz kalan çiçek solup gidiyor…
Bizi biz yapan en temel olgulardan biri olan “ etkili iletişim” sadece karşımızdakini anlayıp kendimizi anlatmaktan ibaret değil aynı zamanda doğduğumuz andan itibaren temel ihtiyaçlarımızdan biridir. İletişimi, bilinçli ve etkili şekilde gerçekleştirdiğimizde hem özel hayatımızda hem de iş hayatımızda birçok konuda avantaj elde ederiz.
Kendimizi doğru ifade edebilmeyi, iletişim sürecimizi doğru yönetmeyi, kitleler tarafından kabul edilip saygı görmeyi istiyorsak; uygulaması çok basit fakat çok etkili, şu yöntemleri deneyebiliriz:
KARŞIMIZDAKİNİ SAMİMİYETLE DİNLEMEK
“En büyük iletişim problemimiz; anlamak için değil, cevap vermek için dinliyor olmamızdır.”
Dinlemek iletişimin ana ögesidir. Ama elbette ki bu noktada önemli olan samimiyetle dinlemektir. Samimiyet, her ilişkinin mihenk taşlarından birisidir. Samimiyetine inanmadığımız bir kişiyle tek kelime dahi etmeyi istemeyiz. İki farklı bireyi iki farklı kıtaya benzetecek olursak, samimiyet, bu kıtalar arasındaki köprüdür. Bu kıtalar arasında gerçekleşecek her türlü geçiş için, yani iletişim için, o köprüye ihtiyaç duyarız. O köprü kurulmamışsa karşı tarafa hiçbir şey aktaramayız.
GÜLÜMSEMEK
Güzel bir gülüşün yakışmayacağı insan yoktur. Yukarıda samimiyetten bahsetmiştik, gülümsemenin yan etkisi de samimiyetin ta kendisidir. Karşımızdakiyle gülümseyerek iletişim kurmak onu dinlemekte olduğumuzu gösterir. Karşımızdakine gülümsemek “ben seninle iletişim kurmaktan mutluyum” demektir. Bu da iletişimin kalitesini fazlaca arttıran bir değerdir.
JEST, MİMİK, SES TONU VE GÖZ KONTAĞI
Yapılan bir araştırmaya göre iletişimde; beden dilinin etkisi %55, ses tonunun etkisi %38, kelimelerin etkisi %7’dir. Bu da şu demektir; insanlar karşısındakilerin, ne söylediğinden çok, nasıl söylediğine önem veriyor. Yerinde kullanılan mimikler, yumuşak bir ses tonu, ilgili ve karşı taraftan kaçırılmayan bakışlar iletişimin önemli unsurlarındandır.
ÖZGÜVENLİ VE MÜTEVAZI DURUŞU AYNI ANDA UYGULAYABİLMEK
Özgüven, bir insanın en güçlü kozudur. Özgüvenli bir duruş hayatın her alanında birçok kapıyı kolaylıkla açtırabilecek gücü size verir. Karşındaki bireyi alçak görüp kendini yukarıda sanmak asla özgüven demek değildir. Aksine, her bireyin değerli ve biricik olduğunu özümsemiş olgun kişilerin sergileyebileceği bir tutumdur. Bu özümseyiş ve içselleştiriş mütevazılığı da beraberinde getirir.
DOĞRU KELİMELERİ SEÇMEK
İletişimin tek yolu kelimeler değildir. İşitme engelli ve konuşma engelli bireylerle de çeşitli yöntemlerle iletişim kurabiliriz. Fakat kelimeleri kullanarak kuracağımız iletişimde karşımızdakini yargılamayan ifadeler kullanmalıyız. Doğru yerlerde doğru kelimeleri telaffuz etmeli, laf kalabalığı yapmamalıyız. Unutmayın; en güçlü cümleler, az sözcükle, çok şey anlatmayı başarabilmiş edebiyatçıların kaleminden çıkmıştır.
KENDİMİZİ TANIMAK
Başarıya giden, hangi yolda olursanız olun, o yola çıkış biletiniz ‘kendinizi ne kadar iyi tanıdığınız’dır. Birey önce kendi varlığını anlamlandırmışsa karşısındakini anlamak ve anlamlandırmak o kadar kolay olacaktır.
Yazımıza Sylviane Herpin’in iletişim üzerine söylediği şu sözle veda edelim:
“Düşündüğünüz, söylemek istediğiniz;
Söylediğinizi sandığınız, söylediğiniz;
Karşınızdakinin duymak istediği, duyduğu;
Anlamak istediği, anladığını sandığı, anladığı arasında farklar vardır. Dolayısıyla insanların birbirini yanlış anlaması için en az dokuz ihtimal var.”
Bizler de bu ihtimalleri en aza indirmek için etkili iletişim yöntemlerini uygulamayı deneyebiliriz.
İREM ARI
Diğer blog yazılarımıza göz atmayı unutmayın!